Beograd — Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže da potpisivan sporazum s Ministarstvom pravde otklanja razloge za organizovanje protesta advokata.

Advokatska komora Srbije: Protesti pokazuju neodgovornost prema advokatima

On objašnjava da je ovim sporazumom utvrđeno da će se formirati nova radna grupa u kojoj će 50 odsto članova biti predstavnici Advokatske komore Srbije i da je usvojeno skoro 90 odsto primedbi advokata.

“Već na tom prvom sastanku je otklonjena većina primedbi koje su nam dostavili advokati”, kaže Gostiljac.

Kao najvažnije promene izdvaja brisanje odredbe koje podrazumevaju da će se tužba smatrati povučenom ukoliko se ne plati taksa, kao i da zakon neće važiti retroaktivno, ali i da će eletronska dostava biti samo opciona, a ne i obavezna.

On naglašava da više ne razume razloge za protest.

“Zahtevi su ostali jednodimenzionalni i svode se na to da se Nacrt zakona povuče, u trenutki kada je ovim sporazumom definisano da on ne ide u dalju proceduru”, kaže Gostiljac.

“Dalji protesti više nemaju veze sa samim Zakonom o parničkom postupku, već više sa nekim unutaradvokatskim pitanjima, borbi za vlast u Komori ili eventualno nekim drugim političkim činiocima koji žele da na jedan način razjedine advokaturu”, zaključuje on.

Podledajte opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info