Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić večeras je najoštrije osudila upad dela demonstranata i lidera SzS u zgradu RTS i poručila da država neće tolerisati nasilje.

– Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dela ucesnika protesta “1 od 5 miliona” koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije preteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin Đilasa, Obradovića, Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smene legitimno izabranu vlast – rekla je Brnabić za Tanjug.

Srbija je, kako je istakla, demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko nema pravo da demolira javni servis i ugrožava živote novinara. Ona je poručila da država neće tolerisati naslije.

Premijerka se zahvalila pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na profesionalnoj i pribranoj reakciji zbog cega su izbegnuti sukobi širih razmera.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je ranije večeras da ta stranka najoštrije osuđuje nasilni upad Saveza za Srbiju u zgradu RTS.

– Svaka slika nasilja je štetna za Srbiju i ona prevazilazi svako političko pravo na okupljanje. Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji i ono se ne može dozvoliti – rekao je Dačić za Tanjug.

On je dodao da se nedostatak političkih ideja i podrške građana ne može zameniti nasiljem.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović, takođe je osudila nasilni upad u zgradu RTS-a.

– Jedno su građanski protesti i mirno iskazivanje nezadovoljstva, a nasilje, upadi u televizije i pretnje njihovim zaposlenima su nešto sasvim drugo. Činjenica da je incidente predvodio jedan od lidera Saveza za Srbiju najbolje govori o tome koja je njihova politika – kaže Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da, dok su građani mirno iskazivali nezadovoljstvo, opozicioni političari krili su se iza protesta: “Ali, nije im dugo trebalo da pokažu svoje pravo lice i upotrebe silu i nasil?e prema bilo kome ko samo radi svoj posao i ne poistovećuje sa njihovim stavovima i ciljevima”.

Reply
Share this

Blic online