Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg pozitivan je na testu na korona virus.

On je skoro u intervjuu za APA, ocenio kako će spoljna politika posle korona virusa izgledati potpuno drugačije.

– Po prvi put je ceo globus, sve države na ovoj planeti bile i ostale suočene sa istim izazovom. Na osnovu toga svim, koji to možda još ne znaju, mora biti jasno da smo umreženi i zavisimo jedni od drugih. Takođe živimo u doba digitalizacije kroz koju prolazi i spoljna i evropska politika. Lično smatram video konferencije pozitivnim elementom koji bi zadržao u budućnosti, posebno po pitanju dobrosusedskog dijaloga – objasnio je Šalenberg u intervjuu agenciji APA.

Pandemija je, prema njegovim rečima, pokazala i da su postojeći konflikti dospeli u prvi plan, pri čemu predstojeći izbori u SAD imaju važnu ulogu. S tim u vezi ukazao je na konflikt SAD i Kine, dodajući da se pokazalo i po pitanju Evrope da je predugo samo gledala posebno u vezi lanca proizvodnje, to jest izgubivši suverenitet u toj oblasti.

Podsetimo, Šalenberg je krajem maja posetio i Srbiju i to je bila njegova prva zvanična diplomatska poseta nekoj zemlji posle karantina u prvom talasu korona virusa. On se tom prilikom sastao sa Ivicom Dačićem i Jadrankom Joksimović, a razgovaralo se o evropskom putu Srbije.

Video: Kako korona ulazi u ljudske ćelije

Reply
Share this

Blic online