“Na udaru narkomanije uglavnom su srednjoškolci kojima je droga učinjena dostupnom i oni je prvi put probaju u srednjoj školi – da li pod pritiskom društva, da li zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje”, kaže načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Dejan Kovačević.

Poslednjih godinu i po dana srpsku javnost potreslo je nekoliko smrti tindejžera pošto su prvi put probali narkotike. Nesrećna deca mahom su uzimala neku od sintetičkih droga koja je kroz jedva nekoliko sati ugasila njihove mlade živote. Nekoliko slučajeva zabeleženo je prethodnih meseci – jedna šesnaestogodišnja devojčica predozirala se ekstazijem, ali su je spasli lekari, dok je pre samo 15 dana droga odnela život devojčici od 17 godina.

– MUP preduzima mere kako bi droga bila daleko od naše dece i što manje prisutna na ulicama. U ovim slučajevima radi se o sintetičkim drogama koje su izuzetno jeftine na tržištu i samim tim dostupne, pa i srednjoškolcima – kazao je Kovačević.

MEHANIZAM

Kako navodi, nove vrste takozvane sintetike se pojavljuju s vremena na vreme, a MUP je uspeo da uspostavi mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja.

– Ona najviše utiče na mlade – jeftine su i dostupne mladim ljudima. Tu konkretno dolazi do povećanja mase tablete, ako dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju i prodaju je za smešan novac, jedna od opasnijih karakteristika je povećanje mase i sadržaja aktivne supstance. Tako mlad čovek uzme tabletu, naravno štetno je da uzme i jednu tabletu, ali je koncentracija mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja i negativnih efekata – dodaje on.

ŠKOLE, VRTIĆI

A gde dileri vrbuju decu? Prema rečima Kovačevića, policija vrši svakodnevne opservacije i prisutna je i u školama, vrtićima, srednjim školama.

– Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece – kaže on.

Sintetičke droge sada sve više prave u kućnim uslovima. Prema rečima Kovačevića, jedna od laboratorija sintetičke droge zaplenjena je nedavno u blizini Beograda.

– Veliki problem je povećanje koncentracija aktivnih materija, narkotika u samoj tableti, pa dolazi do kumulativnog povećanja njenog efekta na osobu koja je konzumira, što dovodi do svih negativnih posledica – rekao je on.

ZLOUPOTREBA

Da je droga, posebno sintetička, duboko zašla u naše društvo, te i da se u njen pakao najčešće uvlače mladi ljudi, pretežno srednjoškolci, od 16. do 18. godine, govori i činjenica da se u Kliniku za bolesti zavisnosti u Beogradu sve više javlja mladih zavisnika. Prema rečima doktora Ivice Mladenovića, načelnika ove klinike, svako uzimanje droge predstavlja zloupotrebu, međutim, kada su mladi u pitanju može se govoriti o dva entiteta: zloupotrebi i zavisnosti.

– Zloupotreba je mnogo veći problem, a to pokazuju i smrtni slučajevi koji su se dogodili u prethodnom periodu. Oni su se mahom događali kod onih koji su prvi put došli u kontakt sa drogom i koji ne znaju kako će ona reagovati na njih. Oni uzimaju amfetamine, droge koje dižu, podižu krvni pritisak, stvaraju osećaj energije, a konzumenti nemaju potrebu za hranom i vodom. Može da dođe do dehidratacije, šloga… Smrtni ishodi vezani su za mlade ljude koji ne znaju kako će droga reagovati na njih – ističe Mladenović.

IZMENA LIČNOSTI

Kako navodi naš sagovornik, u dnevnu bolnicu Klinke za bolesti zavisnosti javljaju se mladi ljudi, tinejdžeri između 16 i 18 godina, kada su se već javili prioblemi u školi, izmena ličnosti…

– Izmena ličnosti je krucijalna psihološka posledica. Javlja se efekat nezrele ličnosti, mladi postaju egoistični, bez empatije, a ako to potraje duže, ta osoba završava na marginama društva – kaže on i dodaje da je adolescencija sama po sebi preduslov za probanje narkotika.

– Oni koji razvijaju zavisnost su obično mladi ljudi koji imaju potrebu da budu prepoznati u društvu, da dobiju satisfakciju od njega. Situacija je takva da ako želite da budete deo društva, vi morate da poštujete njegove rituale. A ako je nivo samopoštovanja nizak kod osobe koja proba narkotik, njemu će prijati osećaj koji daje droga jer to su jako nesigurne osobe, imaju potrebu za adrenalinom, osobe koje su povodljive i nemaju svoje ja i žele da budu deo društvene grupe – naglašava naš sagovornik.

NISKA CENA

Prema njegovim rečima, u amfetamine koje konzumiraju adolescenti spadaju droge kristal met, “krokodil”, ekstazi, “crveni bik”, a svaka od ove vrste ima sličan kvalitet, međutim dejstvo je mnogo jače.

– Na primer, “crveni bik” je do 30 puta jači od ekstazija. Mladima su poenta jeftine droge, poput te, da koštaju par stotina dinara i da postižu efekat kokaina – objašnjava on i dodaje da je ipak najviše onih koji konzumiraju marihuanu.

– Međutim, oni vrlo brzo sa nje pređu na amfetamine, a na sve to konzumiraju i alkohol – kaže on, a kao rešenje, odnosno smanjenje broja zavisnika, vidi u primeni islandskog modela borbe protiv narkomanije.

– Mora da se deluje na sistemskom modelu, da se u svakom segmentu primeni islandski model. To znači da se bavimo edukacijom, obrazovanjem, ali i porodicom i standardom jer jedno bez drugog ne mogu u borbi protiv droge. U svemu tome dosta toga može da uradi MUP svojim angažovanjem i hapšenjem dilera – naglašava naš sagovornik.

Droga “krokodil”, koja se 2000-ih godina pojavila u Rusiji, nekoliko puta dospevala je na ulice naše zemlje. Poslednji put su 2017. godine na VMA lečena dva pacijenta koji su koristili ovu opaku drogu, koja je mnogo toksičnija od heroina, i koja razara organizam i kožu onih koji je konzumiraju.

STROŽE KAZNE

Od 1. decembra dilerima prete ozbiljnije kazne nego ranije. Naime, izmenama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu, predviđeno je strože kažnjavanje dilera, a uveden je i novi član zakona kojim je predviđeno posebno sankcionisanje onih koji drogu nude deci.

Tako se sada minimalna kazna za uzgajivače opijuma i konoplje (osnovnih derivata za proizvodnju heroina i marihuane) povećava na godinu dana sa ranijih šest meseci. Čak i onaj ko samo drži veću količinu narkotika (dakle, ne jedan džoint) može se kazniti zatvorom od tri do 10 godina. Do sada su kazne za posedovanje narkotika bile znatno niže, a dokazivanje namere za distribuciju droge uvek je stvaralo probleme tužilaštvima.

Takođe, uveden je novi član zakona koji posebno sankcioniše dilere koji narkotike prodaju ili nude maloletnicima, duševno oboleloj osobi, lečenom narkomanu. Ako je ta droga posebno opasna, kazna će biti teža. Najvažnije od svega, ako diler “ordinira” oko škola ili u kafićima, klubovima i stadionima, ili ako za dilovanje koristi maloletno lice (što je običaj koji, nažalost, uzima maha), sada će mu pretiti teža kazna – od tri do 12 godina robije. Ova konkretizacija kazne na osnovu toga kome se i gde droga prodaje do sada nije postojala.

SERIJA TRAGEDIJA

Satima ležao ispred splava

Beograđanin Jovan P. (17) preminuo je u junu na Vojnomedicinskoj akademiji nekoliko sati nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima jer je u sebe uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi. Nesrećni mladić preminuo je u najvećim mukama u bolnici nakon što je gotovo tri sata ležao na ulici ispred splava gde su ga prijatelji ostavili, a prolaznici pokušavali da mu pomognu čekajući Hitnu pomoć i policiju.

Umrla u stanu druga

U razmaku od samo nedelju dana od prve smrti zbog ekstazija, Marija M. (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, preminula je kada je sa starijim bratom bila kod druga u naselju Šumarice, gde je, kako se sumnja, unela smrtonosnu dozu. Sumnja se da je devojčica preminula od prevelike doze neke od narkotičkih supstanci.

“Nema pazi, samo gazi”

Tri dana nakon Jovana, u Bačkoj Palanci preminuo je tinejdžer Nemanja Š. (18), a njegovo telo u stanu u Gundulićevoj ulici pronašao je otac. Policija iz Bačke Palanke je izvršila uviđaj, a nezvanično se saznaje da je smrt nastupila usled predoziranja. Nema nikakvih tragova nasilja. Po nalogu Tužilaštva, urađene su sve toksikološke analize zbog sumnje da se mladić predozirao. Inače, mladić je po celom telu bio istetoviran, a jedna od tetovaža glasi “Nema nazad, samo napred. Nema pazi, samo gazi”.

Preminula pred kućom

Krajem prošle godine, Nikolina S. pronađena je mrtva ispred svoje kuće, dok se ispod nje nalazio bicikl. Prema saznanjima našeg lista, u džepu preminule devojke pronađena je bočica “rivotrila” i jedna tableta “buprenorfina”. Na lice mesta izašla je Hitna pomoć koja je devojku prevezla u bolnicu, gde je konstatovana njena smrt.

Reply
Share this

Blic online