Presretanjem i prebijanjem Beograđanina M. B. (43) zbog uvredljivog komentara na račun Pavla Bihalija, članovi pokreta “Levijatan” nastavili su svoje bahato, nasilničko ponašanje. Grupa “Levijatan” uspela je da za samo nekoliko godina od navodnih zaštitnika ugroženih životinja postane ozloglošena grupa bandita koja deli pravdu širom Srbije.

Poslednjim najblaže rečeno incidentom, koji su napravili u centru Beograda kada su lažno predstavljajući se pozvali jednog korisnika društvenih mreža na sastanak, sa izgovorom da žele da ugovore posao sa njim, a zatim ga je njih nekoliko udaralo sve dok nije uspeo da se izvuče i pobegne, “Levijatan” je pomerio čak i svoje granice bahatosti.

Razlog presretanja M. B. ovog puta, prema svedočenju napadnutog mladića, motivisan je ličnim nezadovoljstvom Pavla Bihalija jer je ostavio uvredljiv komentar na njegov račun na internetu!

Po nalogu Prvog Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu policija je uhapsila šest pripadnika grupe “Levijatan”, zbog sumnje da su maltretirali i prebili oštećenog B. M. Iako im je određeno zadržavanje od 48 sati, svi osim Borisa Kneževića pušteni su na slobodu.

Karijera “Levijatana” počela je još 2015. godine, kada su oformili pokret koji je trebalo da se bavi spasavanjem ugroženih životinja. Predstavili su se kao žestoki momci koji se na dosta radikalan način obračunava sa svakim ko loše postupa prema nemoćnim životinjama. Oformili su Fejsbuk grupu i zbog svoje agresivne retorike privukli veliki broj korisnika društvenih mreža. Što je najvažnije, svako ko je “Levijatan” pomno pratio od početka, odlično se seća da je prvi čovek “Levijatana” besomučno ponavljao kako njima ne treba novac, kako nikada neće biti politički orijentisani niti će se prikloniti bilo kojoj političkoj opciji. Sve dok to nisu sami postali.

– U svakom slučaju, Pokret “Levijatan” se nikad dok sam ja živ, neće baviti politikom. Ne, “Levijatan” nikada neće biti politička partija – naveo je Bihali na svom Tviter nalogu samo šest meseci pre nego što je zvanično saopštio da će, ipak, učestvovati na izborima.

Ispostavilo se da “Levijatan”, skupina naizgled brižnih ljubitelja životinja, ipak želi poslaničku fotelju, a u toj želji združili su se sa Jovanom Stojković koja je poznata po svojim antivakcinaškim i antimigrantskim idejama. Do te mere da su nedavno članovi “Levijatana” njeno dete pratili u školu jer su hteli da vide ko će ga to naterati da nosi zaštitnu masku. Tako je jedna antivakserka dobila privatno obezbeđenje, a “Levijatan” proširio mogućnost da ulovi poneko novo glasačko telo.

Ali, nije im pošlo za rukom.

“Levijatan” je 12. juna uspeo da skupi potpise za izlazak na izbore pod sumnjivim okolnostima budući da im je u roku od 48 sati pred istek roka za predaju broj potpisnika naglo skočio. Na izborima nisu dogurali ni do 0,5 procenata podrške glasača Srbije, te je tako Bihalijev san o udobnoj fotelji u parlamentu ostao nedosanjan.

U međuvremenu, “Levijatan” je zgražavao Srbiju svojim suludim akcijama presretanja, pretnji, oduzimanja životinja na svoju ruku… Problem je postao veći kada su se i druge organizacije sa sličnim desničarskim, ekstremističkim a može se slobodno reći i fašistoidnim stavovima, priklonile “Levijatanu”.

Dok je “Levijatan” prikupljao potpise u Novom Sadu kako bi uspeli da se kandiduju na izborima, boravak u tom gradu iskoristili su da svrate do spomenika “Porodica”, posvećenom Novosadskoj raciji. Trenutak su ovekovečili fotografijom na kojoj su u maskirnim pantalonama, sa rukama podignutim u vis, pozirali ispred spomenika i ponosno je objavili predstavljajući svoju, po svemu sudeći imaginarnu, antifašističku ideju.

Fotografija je izazvala lavinu negativnih komentara na društevnim mrežama, a oglasile su se i antifašističke organizacije oštro osuđujući ovakav potez i nazivajući ga licemernim i paradoksalnim. Članovi “Levijatana” imaju posebnu averziju prema izbeglicama u Srbiji, što je dokazao i njihov član Obrenovčanin Filip Radovanović koji je svojim automobilom upao u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu. Automobilom je jurcao kroz nekadašnju kasarnu, sve dok ga nisu priveli.

U odbranu Filipa Radovanovića i njegovog gesta ekspresno je stao Pavle Bihali, koji je javnosti i otkrio da je mladi Obrenovčanin njihov član.

Bihali je na svom Tviter nalogu i naveo da “iako je mladić sve uradio kao solo igrač, oni stoje iza njega”, te su tako ubrzo organizovali i protest ispred kasarne kako bi iskazali solidarnost sa njim. Radovanović je kasnije priznao krivicu u tužilaštvu.

Poslastica iz kuhinje “Levijatana” u kojoj su redovno uživali jedan određeni vremenski period, jeste organizovanje potrage putem društvenih mreža gde su objavljivali fotografije osoba koje su karakterisali kao nasilnike i tražili od drugih korisnika informacije o njima.

“Trovač i provokator, nudimo novčanu nagradu za podatke o ovoj osobi”, napisano je na fotografiji muškarca sa naočarima, koja je objavljena u Instagram priči Levijatanovog profila.

Međutim, kako je vreme odmicalo a pokret dobio i advokata, njihova retorika se znatno promenila. Od gnusnih psovki i pretnji, sada su stigli do toga da su im rečenične konstrukcije daleko blaže, “uvijene” tako da ne prevazilaze nedozvoljene zakonske okvire.

“Vreme je da se svi osvestimo da zakon postoji i da će se poštovati”, “Podnećemo krivičnu prijavu protiv lica i pokušati da psa spasimo iz jezivih uslova a u okviru zakona”, neke su od opreznih izjava kojima formiraju novi imidž.

Međutim, potreba da uzmu zakon u svoje ruke, da se igraju policajaca, sudija i tužilaca, još nije splasnula, te su tako ove godine upali u jedan neformalan objekat u kom živi romska porodica na Dorćolu kako bi, navodno, oduzeli psa kog su zlostavljali.

Reporteri “Blica” su posetili kuću u kojoj se sve odigralo gde su nam ispričalli da im se jednog dana parkirao crni kombi sa još dva vozila ispred kuće iz kog su izleteli mišićavi mladići obučeni u crno. Ušli su na njihov posed uz viku i dreku, pretili maloletnim dečacima, a zatim oduzeli jednog psa jer su smatrali da je ukraden, da on nema dobre uslove za život…

Zanimljivo je da “Levijatan” sa sobom nije poveo nijednog mešanca iz dvorišta, već samo staforda.

Glava kuće, otac maloletnika Dino Garip, ispričao da su nabildovani, istetovirani mladići nameravali da odvedu i jednog od njegovih sinova, ali im on to nije dozvolio. Hteli su, kazao je, da ga uvuku u kombi, jedno od tri vozila kojim su došli.

– Hteli su da mi vode sina, ali sam rekao ostavite mi dete, uzmite kera. Nisam mogao da dozvolim da mi odvedu dete, otkud znam šta su naumili, neću da mi ga neko ubije. Kada su uleteli ovde kod nas, počeli su da nas dozivaju: “Napolje, izađite napolje”, a meni je u kući bila trudna ćerka koja se jako uplašila, počela je da plače da se trese. Nisam znao kud ću, ne mogu da smirim dete, zato sam i rekao, odvedite psa ali mi decu ne dirajte – ispričao je nesrećni čovek.

I to nije jedini put kada su oni ili njima bliske organizacije za žrtvu imale pripadnike romske nacionalnosti. Na osnovu snimka koji je “Levijatan” prosledio “bratskoj” i jednako problematičnoj organizaciji “Srbska čast”, na kom se vidi kako dečak u Nišu maltretira konja, pripadnici “Srbske časti” predvođeni Bojanom Stojkovićem upali u kuću, naterali dečaka da se izvini pred kamerama, i sve to objavili na društvenim mrežama. Konja su odveli.

Takav pricip rada – potraga, presretanje, snimanje izvinjenja, a zatim objavljivanje na internet – zove se “šejmovanje” (eng. shaming) i svrha je da izazove osećaj stida kod osobe. Bihali je nedavno najavio da će ovo biti njihova nova “taktika”.

Ovaj neverovatan slučaj iz Niša posebno je zaintrigirao stručnu javnost koja se jednoglasno složila da niko, bilo da je reč o pojedincu ili organizaciji, nema pravo da samoinicijativno preuzme na sebe posao nadležnih, niti tako ponašanje sme biti tolerisano.

– To što neko bije životinje je zakonom zabranjeno, ali je apsolutno nedopustivo da bilo ko sem države uzima pravdu u svoje ruke jer se zna ko je prema Zakonu o dobrobiti životinja nadležan za ovakve slučajeve – za “Blic” je prokomentarisala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U medijima je kasnije isplivao snimak maltretiranja mladića koji je navodno bivši član “Srbske časti”, a koga tuku sadašnji Stojkovićevi ljudi. Prema nezvaničnim informacijama mladić sa snimka je, predstavljajući se kao pripadnik “Srbske časti” i noseći duksericu sa tim obeležjem, nasrnuo na nepoznatog mladića. Za ovo su saznali “opasni momci”, viši u hijerarhiji organizacije, i rešili su, kao i uvek, da stvar “uzmu u svoje ruke”.

Osim “Srbske časti”, “Levijatan” ne krije da je blizak i sa Goranom Davidovičem Firerom, nekadašnjim vođom “Nacionalnog stroja”, organizacije koja je zbog svojih fašističkih ideja zabranjena. Ne krije da se divi kriminalcima Luki Bojoviću i Željku Ražnatoviću Arkanu…

Reply
Share this

Blic online