Prvi predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da očito postoji non-pejper o mogućoj promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega.

– Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose – rekao je Kučan za Radio Slobodna Evropa (RSE) .

Kučan je dodao da Slovenija ne može da ima drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

– Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir – rekao je Kučan. Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić ranije je rekao da je predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom posete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na “dovršetak raspada Jugoslavije”. Pahor je navodno pitao da li je moguća “mirna disolucija” BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Reply
Share this

Blic online