Nije nas zanimala inscenacija Fausta, već pre određene misli, problem, detalji… Zanima me nepojmljivost. Predstavu doživljavam kao neku sliku koja je istovremeno stav, rekao je reditelj Tomi Janežič.

Predstava “Nije to to, studije Fausta” (tekst Simona Semenič), čija je beogradska premijera 17. oktobra, rađena je u koprodukciji BDP-a, SARTR-a iz Sarajeva, Zetskog doma sa Cetinja i MESS-a, a početkom jula izvedena je u Sarajevu gde je, po pisanju medija i utiscima prisutnih, doslovce ostavila publiku bez daha.

U intervjuu za “Blic” nakon te premijere Janežič je, između ostalog, kazao: “Predstava je napravljena za gledaočevu kontemplaciju, za njegove asocijacije i fantazije. Jeste, tu ima i mita, ima i okolnosti na Balkanu, ima dosta toga… to je i veoma lična predstava, a to je i predstava o svetu ili o kraju sveta, o pozorištu i o rušenju pozorišta… ali pre svega tu ima svega što gledalac o njoj vidi i u njoj doživi. S druge strane, to je u nekom pogledu i naizgled veoma jednostavna, ekonomična predstava koja na vrlo elementaran način komponuje prisustvo u prostoru”, rekao je Janežič dodajući da nas okružuje mnogo toga što čoveku nije jasno kako je to moguće, što je nepojmljivo, a zbiva se.

A u ponedeljak na konferenciji za novinare glumica Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić, koja igra u predstavi sa još sedam glumica, kazala je: “Poslednjih 20-30 godina naši životi na Balkanu bili su nepojmljivi. Posebno kod nas u Bosni i Hercegovini. Reditelj je to transformisao u jedan pozorišni čin. Obraća se publici da je ohrabri da se sama suoči sa svime što se dešava oko nas.”

Na sceni su, rečeno je na konferenciji, razrađeni neki od motiva “Fausta”, ali na gledaocima je da ih prepoznaju ili ne, i da sami sebi grade priču.

Predstava “Nije to to” se, kako je napomenuto, bazira na ponovnom preispitivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka…

Uz Selmu Alispahić u predstavi igraju Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić, Dunja Stojanović, Jelena Laban i Karmen Bardak. Na premijeri pred beogradskom publikom uživo neće biti glumica Jelena Laban (zbog situacije sa koronom u Crnoj Gori), ali će biti deo predstave kroz snimljene materijale. Učestvuju i studenti pozorišne režije Benjamin Konjicija i Gabrijel Lazić.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Marina Sremac, a koreograf Katja Lening.

Pretpremijere su 15. i 16. oktobra, a repriza 18. oktobra, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog, koja je dobila i svetleću varijantu naziva postavljenu iznad ulaza u pozorišnu salu.

VIDEO: Branka Katić predstava BDP

Reply
Share this

Blic online