Direkor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak komentarisao je trenutno stanje sa virusom korona u Hrvatskoj i novom popuštanju epidemioloških mera, usled sve bolje epidemiološke situacije iz dana u dan. On je rekao da će trenutne mere trajati do 15. juna, i govorio da li mogu da se u skorije vreme očekuju moguće nove mere u toj zemlji.

Capak je, naime, rekao da je ta zemlja u povoljnoj, ali osetljivoj epidemiološkoj situaciji. Kako navodi, epidemiolozi nisu zadovoljni nedavnim dešavanjima u Zagrebu i Zadru.

– Brojke nam kontinuirano padaju s čim smo zadovoljni, međutim, nalazimo se u osetljivoj epidemiološkoj situaciji gde su se ljudi opustili – rekao je Capak.

Kako je najavio, ukoliko bude bolja epidemiološka situacija, mere će se ublažiti, ali da sada nije vreme da se mere popuste, te da u utorak 15. juna sledi novo popuštanje mera, a detaljnije će se znati sutra.

– Definitivno ćemo to znati sutra. Razgovara se o tome da se eventualno produži malo radno vreme, da se neki sportski događaji, treninzi i takmičenja na otvorenom puste. Nešto od toga će biti, ali to ćemo znati sutra – istakao je Capak.

Od 1. jula na snazi je uredba Evropske komisije o takozvanim digitalnim kovid potvrdama gde će događaji poput venčanja biti mogući. Prednost na tim događajima će imati osobe koje su prebolele koronu, koje su vakcinisane ili, priča Capak, ukoliko imaju negativan test.

– Do 1. jula ćemo svakako pustiti druge događaje takvog tipa koje će dati prednost osobama koje su primile vakcinu, koje su preležale kovid ili koje imaju negativan korona test – kazao je Capak.

Kada je o koncertima reč, i njih će svakako biti.

– Od 1. jula ćemo takođe tačno definisati koji su to događaji. Razmišlja se o tome da broj učesnika na takvim događajima bude veći nego što je to do sad bilo dopušteno – objasnio je Capak.

Vakcinisanje je počelo da stagnira, a cilj je imunizovati 55 odsto odraslog stanovništva prvom dozom do kraja juna, ističe Capak.

– Istina je da je interesovanje za vakcinisanjem nešto palo, ali imamo mi nove strategije, i o nagradama se razgovara. Imaćemo timove koji će ići u ruralna područja i povećati dostupnost za one građane koji to do sad nisu imali na odgovarajući način. Svesni smo da će biti teško da dostignemo 70 odsto vakcinisanih, ali ćemo se potruditi.

Nacionalni stožer održaće sutra konferenciju za novinare u 11 sati gde će svi detalji biti poznati, prenosi “Dnevnik.hr”.

Reply
Share this

Blic online