Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je čak i Dejtonskim mirovnim sporazumom građanski rat u BiH okarakterisan kao tragičan sukob u regionu.

Pročitajte i:

Dodik: Srpska i Srbi više nemaju šta da traže

Dodik brani Milanovića: “Da ne upotrebim neku težu reč”

On je istakao i da nema nikoga, osim Bakira Izetbegovića, da ne zna da su u BiH 90-ih godina ratovali narodi koji su i pre rata živeli tu, neki doduše pojačani dobrovoljcima iz islamskih zemalja.

“Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i spoljnih neprijatelja Srbije i Hrvatske”, istakao je Dodik za Srnu komentarišući Izetbegovićevu izjavu da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu i da ga ne treba zvati nekim nesretnim sukobom jer je to bila, kako kaže, agresija na BiH, te da je “srpski svet drugo ime za veliku Srbiju”.

On je konstatovao da je takvim narativom i takvim odnosom prema najvažnijim susjedima, Izetbegović najviše štete nanosi upravo muslimanima Bošnjacima, koji su i u ratu i u miru bili najveće žrtve svog rukovodstva, prenose Nezavisne.

Dodik je istakao da je “poslednji popis u BiH, koji je friziran da se zadovolje zahtevi Bošnjaka, pokazao nešto što bi u Sarajevu uporno da sakriju – u Republici Srpskoj živi više od 15 odsto nesrba, a u FBiH Srbi su na nivou statističke greške”.

“Jasno je onda i ko je izvršio etničko čišćenje i koji narod je očišćen iz FBiH. Nisam hteo juče (u utorak) da reagujem na Izetbegovićeve neistine i konstrukcije iz poštovanja činjenice da muslimani slave Bajram, ali vidim da Izetbegoviću nije smetalo da na svoj praznik napadne Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju. U ratu su to činili na pravoslavne praznike, ostavljajući krvave tragove od Kravica, preko Bradine do Sarajeva”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info