Danijel Bezuk, 22-godišnjak iz Donjeg Kletišta, u ponedeljak je na Markovom trgu u centru Zagreba povredio policajca.

Tokom istrage, uz stručnu pomoć kriminalističkih veštaka, policija je događaj koji je zgrozio i podelio javnost okarakterisala kao pokušaj teškog ubistva i samoubistva.

Pored ranjenog policajca ispred vlade, ugroženi su i policajac iz obezbeđenja parlamenta, koji je uzvratio vatru, i još jedan policajac koji je bio u blizini.

Cure zvanične informacije iz istrage. Motiv napada još nije utvrđen, ali postaje jasno da je Bezuk očigledno dobro planirao svoj čin.

RTL nezvanično saznaje da je u Zagreb stigao dan ranije, u nedelju.

Prenoćio je u hostelu u centru Zagreba, a zatim je taksijem stigao do Markova trga i iz automatske puške pucao na policajce koji su čuvali vladu. Ispalio je oko 30 hitaca, oštetivši zgradu vlade.

Nakon napada pobegao je, a pola sata kasnije izvršio je samoubistvo u zagrebačkom Jabukovcu.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da treba istražiti da li je on lično bio meta 22-godišnjeg napadača

“Za razliku od onih koji misle da je to moglo biti bilo gde, što je teza Zorana Milanovića i Peđe Grbina, ja sam otišao da pregledam video tog napada i jasno je da to nije trebalo da bude negde drugde, već sa namerom i predumišljajem na Markovom trgu, gde je sedište vlade”, rekao je danas Plenković novinarima.

“Počinilac strašnog zločina nije otišao na Pantovčak, nije otišao u Novu Gradišku, gde je sedište gospodina Grbina, niti je išao ispred druge zgrade, već je došao tačno ispred zgrade vlade”, rekao je Plenković.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Tomo Medved rekao je da “niz pokazatelja pokazuje da je meta napada na Trg Svetog Marka bio sam premijer Plenkovi攓

Reply
Share this

Blic online