U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.331 osoba, od kojih je pozitivno 228, dok su preminule četiri osobe.

Na respiratorima je u poslednjem danu 10 pacijenata.

Podsetimo da je juče od ukupno 9.786 testiranih osoba bilo 189 pozitivnih. Četiri osobe su preminule, a sedam pacijenata bilo je na respiratorima.

Država priprema paket mera kako bi podstakla veću vakcinaciju, a kako saznaje “Blic”, Vlada i Krizni štab žele, pre svega, da stimulišu cepljenje mladih od 18 do 30 godina zbog čega razmišljaju da od 1. avgusta uvedu nagradnu igru, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja, ali i dopunski ispitni rok za vakcinisane…

Posebnu pretnju tokom novog talasa predstavlja će činjenica da će dominantniji biti delta soj koji je više od 50 puta zarazniji od prethodnih sojeva. Na udaru tog novog soja biće najviše nevakcinisani, a to u Srbiji znači mladi od 18 do 30 godina pošto je u ovoj starosnoj kategoriji stanovništva cepljeno svega 17,5 odsto ljudi. Takođe, mladi se najviše kreću pa su samim tim najizloženiji riziku od infekcije.

Do 1. avgusta Vlada i Krizni štab bi trebalo da preseku da li bi podsticajne mere obuhvatile sve građane koji se vakcinišu ili samo mlade od 18 do 30 godina.

Reply
Share this

Blic online