Danas je u Diplomatskoj koloniji na Dedinju proslavljen pedesetogodišnji jubilej poslovne saradnje Društva za iznajmljivanje nekretnina “Dipos” d.o.o. sa Ambasadom Ruske Federacije i Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Beogradu.

Tim povodom su u dvorištu upravne zgrade posadili drvo breze ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, njegova ekselencija Aleksandar Bocan Harčenko, trgovinski predstavnik Ruske Federacije Andrej Hripunov i direktor “Diposa” Đoko Krivokapić.

Praksa obeležavanja jubileja je ustanovljena nakon imenovanja Đoke Krivokapića za direktora, a, pre skoro mesec dana, i američki ambasador je zajedno sa direktorom u istom dvorištu posadio drvo američkog likvidambra u čast šezdesetogodišnjice saradnje Diposa i američkog diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Direktor Diposa Đoko Krivokapić se zahvalio Njegovoj ekselenciji, gospodinu Bocan Harčenku i trgovinskom predstavniku Ruske Federacije u Beogradu, gospodinu Hripunovu na poseti, i istakao da je neizmerno zadovoljstvo obeležiti jubilej.

Kako je dodao, čin sadnje stabla ga čini izuzetno srećnim i ponosnim, i izrazio duboko uverenje da će se još dugo godina na ovako simboličan i svečan način obogaćivati zelena oaza u Diplomatskoj koloniji na Dedinju, koja datira iz 1961. godine.

– Sadnjom ovog stabla ostavljamo zalog za naše buduće susrete i saradnju – naglasio je Krivokapić.

Ističući brezu kao simbol lepote, snage i bajkovitosti ruskog pejzaža, direktor Krivokapić je na ruskom jeziku pročitao i čuvenu pesmu “Breza” Segeja Jesenjina, posvećenu ovom drvetu.

Ambasador Bocan Harčenko, koji je prvi put u poseti Diposu od njegovog osnivanja, bio je dirnut što je direktor Krivokapić odlučio da pročita pesmu “Breza” Sergeja Jesenjina, i to na ruskom jeziku.

– To je stvarno drago iznenađenje za nas. Mi imamo plodnu saradnju već 50 godina. Menjaju se politički sistemi, menjaju se države, a saradnja traje, na zadovoljstvo svih. Saradnja traje i na nivou dve države, a ona se ne gradi velikim rečima među državnicima, već se ona oslanja na pojedinačne dobre – najbolje – primere saradnje među pojedincima – izjavio je Bocan Harčenko.

Kako je naveo, bila mu je čast i zadovoljstvo da posadi brezu uoči Dana Rusije, koji se obeležava 12. juna, te da će ovo drvo biti ne samo simbol saradnje, nego i simbol Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je saradnja uspostavljena između Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, da su se te države promenile, ali da je strateška saradnja nastavljena na najvišem nivou, te da se svaka takva saradnja gradi na najboljim pojedinačnim primerima.

Direktor je iskoristio priliku da, kako je rekao, bratskom narodu Ruske Federacije čestita i nacionalni praznik, Dan Rusije, i napomenuo poseban značaj strateškog partnerstva dveju država, kao i duhovne bliskosti dva naroda.

Poslovna saradnja Trgovinskog predstavništva ambasade Ruske Federacije u Beogradu i Društva za iznajmljivanje nekretnina “Dipos” d.o.o. Beograd uspostavljena je davne 1972. godine, kada su predstavništvo i ovo društvo zaključili prvi Ugovor o zakupu objekta u ulici Katićeva br. 8-10.

Direktor Diposa je Njegovoj ekselenciji ambasadoru Bocan-Harčenku u znak obeležavanja jubileja poklonio i primerak prvog ugovora o zakupu objekta u Katićevoj ulici u Beogradu, zaključen 1972. godine između tadašnje Ambasade SSSR-a i Preduzeća za gazdovanje zgradama i stanovima stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Reply
Share this

Blic online