Džejd Rodford (30) je na društvenim mrežama objavila snimak svoje ćerke Eli sa simptomima sepse. Drama se odvijala 2014. godine kad je devojčica, kako su tvrdili lekari, imala nekoliko prehlada.

– Shvatila sam da nešto nije u redu. Odvela sam je pedijatru, a on je rekao da nije ništa ozbiljno i da će to brzo proći – govori Džejd.

Nakon što joj je doktor rekao da se ne mora previše da brine, odvela je malenu kod bake na čuvanje. Pet minuta nakon što je otišla, baka ju je nazvala i rekla da odmah dođe, jer je Elino lice plavo i da devojčica ne može da diše.

– Srećom, još sam bila u blizini. Izgledala je grozno i imala je jako visoku temperaturu – ispričala je majka.

Pozvala je hitnu pomoć, ali su joj rekli kako to nije hitan slučaj i da u bolnicu moraju doći sami.

– Prvo sam imala osećaj da trošim njihovo vreme. Dovela sam je u bolnicu, a lekari su rekli da su u pitanju bezazleni napadi – govori.

Ali, majka dvoje dece, Eli i Harija (9), dosetila se kako je snimala malenu u nekoliko navrata u sličnom, lošem stanju.

Pokazala sam im snimak i odmah su je primili. U videu su uočili da teško diše i da joj je koža promenila boju. Bila je ljubičasta, crvena i bela – kaže Džejd.

Nekoliko sati kasnije, malenoj je dijagnostifikovana sepsa. Provela je dve nedelje u bolnici.

– Postupno je dobijala snagu, ali bilo je zastrašujuće. Nedavno sam se setila snimka i odlučila sam da ga podelim sa svetom, jer smatram da bi svaki roditelj ovo trebalo da vidi. Mojoj devojčici ovaj snimak je spasio život. – ističe.

Kod dece na sepsu može upućivati odbijanje hrane, konvulzije, povraćanje, osećaj hladnoće i dezorijentisanosti, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dete vruće na dodir (groznica), ako ima gnojni iscedak oko pupka sa otokom ili crvenilom, slabo ili uopšte ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano, te ima stalne konvulzije i učestalo povraća.

Reply
Share this

Blic online