Posetioci eksklave Point Roberts moraju prvo proći kroz Kanadu da bi ušli u Sjedinjene Američke Države. Ovaj sićušni grad sa svega 1.314 stanovnika zauzima površinu od 12,65 kvadratnih kilometara, a pripada državi Vašington.

Point Roberts je takozvana pene-eksklava, odnosno deo teritorije jedne zemlje kojoj se konvencionalnim sredstvima može prići samo preko teritorije druge države.

BONUS VIDEO: Superbogati Amerikanci

Da bi se došlo do Point Robertsa, koji se graniči sa Kanadom i vodama Zaliva Baundari, potrebno je preći 40 kilometara kroz Kanadu.

Point Roberts je grad sa praznim plažama, orkama i desetinama benzinskih pumpi. Posetioci van regiona retko zalaze u ovo mesto. Ova geografska retkost je u suštini ograđena zajednica koju čuva američka vlada.

Kad se uspostavljala američko-kanadska granica 1846, na 49. severnoj paraleli, linija je presekla kanadsko poluostrvo, ostavljajući vršak teritorije Sjedinjenim Državama na donjem delu, oko 40 kilometara južno od Vankuvera.

Osim retkih koji dođu u Point Roberts avionom ili brodom, ostali dolaze automobilima iz Kanade.

Lokalni istoričar Mark Svenson ističe da Point Roberts nije bio previd. Ovaj delić teritorije omogućio je SAD vredna prava na ribolov i obezbedio strateško mesto na pacifičkom severozapadu.

Decenijama je ova teritorija bila na raspolaganju američkoj vojsci, ali je 1908. odlučeno da se dodeli naseljenicima, uglavnom imigrantima s Islanda.

Danas je Point Roberts pošumljena, ruralna zajednica, u kojoj osim ljudi i orka koje tu provode leto borave i stotine beloglavih orlova.

Posetioci koji dođu iz prometnog, velikog Vankuvera sa populacijom od 2,5 miliona stanovnika, kažu da se odmore istog trena kad kroče u Point Roberts, u kojem osim prepunog supermarketa i nekoliko radnji nema bogznašta drugo.

Postoje glasine da je Point Roberts popularno mesto za naseljavanje svedoka zaštićenih federalnim programom i da su desetine dobile nov identitet i smeštaj baš u ovom delu globusa. Kanada ima posebno strog zakon i brani ulaz osobama sa kriminalnim dosijeom, što je dodatna zaštita za navodne svedoke, jer svi koji ulaze u Point Roberts moraju proći kroz Kanadu da bi ušli u SAD.

Point Roberts nije jedina američka eksklava ove vrste. Tu su i Aljaska, delovi Minesote poput Nortvest Engla i Elm Pointa, te Alberg u Vermontu i obližnji Provins Point.

Reply
Share this

Blic online