Okeani u svetu se sada zagrevaju istom brzinom kao da se pet atomskih bombi kakvih je bačeno na Hirošimu ubacuju svake sekunde u vodu, objavili su naučnici.

Temperatura okeana dostigla je prošle godine rekordnu visinu i ubrzava se stopa kojom se zagrevaju, rezultati su najnovijeg istraživanja objavljenog u kineskom žurnalu “Napredak u atmosferskim naukama”.

Navodi se da je temperatura okeana prošle godine bila oko 0,075 stepeni Celzijusa viša od proseka između 1981. godine i 2010. Prema proračunima naučnika, da bi dostigao navedenu temperaturu okean je morao da preuzme 2,6 milijardi puta veću vrelinu od količine ispuštene bombardovanjem Hirošime.

-Izmerena temperatura okeana je neosporna i dalji je dokaz globalnog zagrevanja, naglasio je vodeći autor žurnala Čeng Liđing i profesor Instituta za atmosfersku fiziku kineske Akademije nauka.

Istraživači su, takođe, uporedili podatke iz perioda od 1987-2019. sa periodom od 1955-1986. Utvrđeno je da je tokom proteklih šest decenija najskorije otopljavanjae za oko 450 odsto više od ranijeg, što ukazuje na bržu stopu globalnih klimatskih promena.

Reply
Share this

Blic online