Instagram influenserka Aleks Lajt odlučila je svima da pokaže kako bi joj telo izgledalo da je oblikovano po idealima lepote.

Koristeći aplikaciju Facetune, preuredila je svoje telo tako da odgovara standardima lepote sedam poslednjih deceija, a rezultati su pokazali da je pojam lepote itekako iskrivljen.

Počela je od 1950. godine, a završila s 2020. godinom. Koristila se istom fotografijom, a objasnila je da joj je ideja pala na pamet kada je pročitala članak o opasnostima uklanjanja celulita iz stražnjice.

– Ljudi pokušavaju sve i svašta da bi postigli figuru koja u stvarnosti ne postoji. Standardi se menjaju iz godine u godinu, a mi ih bespogovorno sledimo. Ono što je u modi danas, neće biti u modi za deset godina i zato je bolje biti svoj nego slediti trendove – objasnila je Aleks.

Aleks je uz svaku fotografiju napisala i šta je u pojedinim decenijama bilo merilo lepote i koja se žena smatrala idealnom. Tokom 1950-ih idealna figura tela bila je ona Merilin Monro. Tada su u modi bile velike grudi, strije i uzak struk.

U 1960-ima i 1970-ima počela se ceniti mršavost i prefinjeno držanje, a idealnim ženama smatrale su se Fara Foset i Tvigi. U 1980-ima ponovo dolazi do promene. Počinje da se ceni atletska građa i visina, a uzor lepote je El Mekfirson.

Manekenka Kejt Mos smatrala se najlepšom ženom 1990-ih. Tada u modu ulazi izrazita mršavost i bledunjavost. U 2000-ima uzor lepote je Žizel Bundšen, a važnost se pridaje zdravoj mršavosti, odnosno fit telu. Takođe se sve više gleda na to da i žena oblikuje mišiće i redovno vežba.

U 2010-ima u modu ponovo ulaze velike grudi, velika stražnjica i uzak struk, a dodatan plus su i velike usne. Lepom ženom smatra se Kim Kardašijan. Za 2020. godinu Aleks je kao uzor lepote stavila samu sebe i napisala da su standardi lepote sve ono s čim se rodila.

Reply
Share this

Blic online