Svake godine „Adob“ omogućava svojim inženjerima da se malo zabave eksperimentalnim projektima koji će biti prikazani na konferenciji kompanije „Maks“. Ti eksperimenti – nazvani „Sniks“ – često se kasnije integrišu u „Adobove“ proizvode, a sada je možda najzanimljiviji od njih alatka zvana „About Face“, sposobna da detektuje da li se manipulisalo sa licem na fotografiji.

Uz pomoć modernih alatki za fotošop veoma je lako izmeniti nečiju sliku, bilo da bi neko izgledao atraktivniji ili da bi bio ismejan, a „Adobova“ nova alatka izgleda kao lek protiv toga.

Jednostavno priključite sliku na alatku i ona će proceniti da li je fotografijom manipulisano, pokazujući virtuelnu mapu toplote na izmenjenim delovima.

Kako piše portal TNW, „About face“ deluje da je dizajniran specifično da hvata promene načinjene „Fotošopovom“ alatkom za razlivanje (liquify), pa možete videte gde su pikseli rastezani, stezani ili umetnuti. Štaviše, nova alatka će možda ponuditi i da se vratite korak nazad u izmenama (undo).

Usled sve većih zabrinutosti oko lažnih vesti i dipfejkova „About Face“ bi jednog dana mogao da postane alatka u redovnoj upotrebi.

Reply
Share this

Blic online