Za razliku od prethodnih nekoliko godina, sneg koji je padao tokom poslednja dva dana u Beogradu, uspeo je i da se zadži, pa stanovnici glavnog grada ovih dana uživaju u pravoj zimskoj idili. Ipak, ono što je jednima radost, drugima zadaje glavobolje, pa su se snežnom pokrivaču najmanje obradovali oni koji na posao idu automobilom i koji sada moraju da ustanu znatno ranije kako bi očistili svoje četvorotočkaše i pripremili ih za pokret. Vračarci, srećom, ove godine imaju divnu devojčicu Đurđu koja im u tome pomaže.

Oglas koji je sinoć osvanuo na oglasnim tablama širom ulice Sime Igumanova, naizgled je običan dečji crtež, ali sa ozbiljnom ponudom – čišćenje automobila od snega po ceni od 200 dinara, a obavljaju ga “deca iz komšiluka”. Pozvali smo broj iz oglasa i dečji glasić, ali strogo profesionalan, uputio nas je u sve detalje ponude.

– U kom ste broju? – odmah pita vredna devojčica, spremna da zasuče rukave i baci se na posao.

Reč je o Đurđi Vukadinović (15), učenici, koja je došla na ideju da dokolicu na zimskom raspustu, želju za akcijom i sedenje u kući pred ekranom televizora i pametnog telefona zameni pružanjem pomoći komšijama, a usput videla je i priliku da zaradi koji dinar i obogati svoj džeparac.

– Pošto sam oglas stavila sinoć, za sada mi se javila samo jedna žena. Dobro ide, fino je. Imam alat za to, četke i strugače, pa sam oglase za čišćenje snega postavila u zgradama u komšiluku, na oglasne table. Za taj jedan automobil mi je trebalo između pola sata i 40 minuta, bio je veći auto, ali nije strašno. Ako bude bilo dosta posla, pozvaću i drugare da mi se pridruže – kaže nam Đurđa. Đurđa je od prošle godine gimnazijalka, odličan je đak i bavi se sportom, a kako je došla na ideju da započne “biznis”, ali i da ovo nije prvi u kojem se oprobala posvedočila je njena mama.

– Vredna je, kreativna, voli da radi, zaradi i od svoje zarade “živi”. Ovo nije jedina stvar kojom se bavi, pogotovo preko raspusta kada gleda da ima neki nazovibiznis. Prošle godine su brat i ona to radili u centru, i sada kad smo ovde, odmah je primetila da ima više parkiranih automobila, pa se nada da će biti i više posla. Svako zadovoljstvo gleda da pretvori u prodaju i raduje se radu – kaže nam majka kroz smeh. Đurđa se nada da će ovakvi vremenski uslovi potrajati, da će imati više posla i moći da bude na usluzi svojim komšijama, a mi da je u svakom komšiluku više ovakve dece.

Reply
Share this

Blic online