Dirljiva priča o dečaku iz ruralnog Vijetnama koji odbija da ode na usvajanje nakon što je izgubio celu porodicu, te, živi sam i radi na polju po čitav dan, rastopila je srca miliona ljudi širom sveta.

Dok većina 10-godišnjaka nema o čemu da brine, osim da ide u školu i da uživa u detinjstvu, Dang Van Kulen provodi dane radeći na poljima koja okružuju njegov dom u zabačenom selu u Vijetnamu.

– Sadim povrće i tražim bilo što jestivo čime bi mogao da ispunim želudac – kazao je novinarima.

Kako se navodi, život mu nikad nije bio lak. Majku je izgubio dok je bio jako mali i morao je da živi sa bakom, dok je otac pokušao da pronađe posao u građevinarstvu.

Situacija se dramatično pogoršala nakon što je njegov otac umro u nesreći na poslu, a baka se ponovo udala u drugom selu. Nedugo zatim je umrla, i on je tada ostao bez ikakve podrške.

Dečak se oslanjao na finansijsku potporu svog oca koji je redovno kući slao novac za hranu, odeću i druge potrepštine, a baka mu je kuvala. Sad kada oni više nisu uz njega, on sve mora da radi sam.

U reportaži koju su napravili vijetnamski mediji, dečak je prikazan kako sadi povrće na polju oko svog doma i žanje bambusove izdanke kako bi kuvao. Dane i noći provodi u napuštenoj kolibi s krovom, ali ne želi da ga neka druga porodica usvoji.

Nakon što je čuo za smrt dečakovog oca, njegov učitelj uspeo je da prikupi dovoljno novca kako bi bio sahranjen kod kuće i upozorio je vlasti na dečakovu situaciju.

Kako njegove bake i deke nisu izrazile želju da povedu dečaka da živi s njima, jedino rešenje je bilo sirotište ili usvajanje.

– Ne želim drugu porodicu niti ikakvo usvajanje, mogu se brinuti sam o sebi. Jedino što mi nije najugodnije jeste kada sam sam po noći – rekao je, dodavši kako ima veliku pomoć komšija koji mu daju hranu.

Uprkos svim nedaćama i teškom životu, on nije zanemario školu, već svakoga dana ide biciklom i pohađa nastavu.

Reply
Share this

Blic online