Sve oči sveta trenutno uprte su britansku kraljevsku porodicu. Svakog trenutka počeće krizni samit koji je kraljica sazvala nakon što je najmlađi bratanski kraljevski par, princ Hari i njegova supruga Megam Markl, odlučio da se udalji od kraljevske porodice i postanu ” finansijski nezavisni”

14: 04 – Ponuda Kanade za Megan i Harija

Jedno od ključnih pitanja nakon najave kraljevskog para da želi da bude samostalan je i ko će plaćati ogromne troškove za njihovo obezbeđenje. Poslednja vest je da bi to mogla biti Kanada, zemlja u kojoj par planira da živi!

Naime, kanadski premijer Džastin Trudo složio se da bi kanadski poreski obveznici trebalo da plate 500.000 dolara troškova za obezbeđenje princa Harija i Megan. To je samo polovina od procenjenih troškova obezbeđenja od milion dolara godišnje. Prethodno je objavljeno da kraljevska porodica neće pristati da snosi troškove njihovog obezbeđenja koji se finansiraju iz britanskog budžeta ukoliko ostanu pri odluci da žive u Kanadi.

14: 00 – Veliki broj medija ispred imanja

Ispred imanja u Sandringamu je veliki broj televizijskih ekipa i fotoreportera.

13: 50 – Gde je Kejt Mildton?

Današnjem sastanku ne prisustvuje Kejt Midlton. Kako medji prenose, vojvotkinja od Kembrižda danas je sumornog izraza lica napustila Kensigtonsku palatu u Londonu, dok se njen suprug sprema da se sretne sa bratom zbog sastanka koji će se danas održati i nalazi se u Norfolku sa kraljicom i princom Čarlsom.

13: 40 – Princ Vilijam “vidno uznemiren”

Prema navodima britanskih medija, princ Vilijam koji je uoči sastanka već bio u Kući Sandringam na kraljevskom imanju u Norfolku gde se sastnaka održava, bio je “vidno uznemiren”.

13: 28 -Kraljica se pomolila pre sastanka

13: 15 – Princ Filip napustio imanje

Britanski mediji objavili su fotografije na kojima se vidi kako kraljičin suprug, princ Filip odlazi sa imanja u Sandringamu na kojem danas treba da se održi pomenuti sastanak. Ostrvski mediji pišu da je Filip, koji je danas prvi put viđen u javnosti nakon boravka u bolnici neposredno uoči Božića, besan na Harija zbog najave udaljavanja od porodice.

“San” piše da je Filip “duboko povređen” Harijevom odlukom, posebno jer su njih svojica bili jako bliski.

– Reći da se vojvoda od Edinburga oseća izneverenim bilo bi potcenjivanje. On je duboko povređen. Većinu vremena provodi zatvoren u svojoj kućici u Sandringamu. Bio je jako besan kada su ga saradnici obavestili o Harijevoj odluci. Jasno je rekao kraljici šta misli o tome. Princ Filip je optužio Harija i Megan za nedostatak poštovanja i rekao da je umoran od njihovog ponašanja. Božić nisu proveli s porodicom – što su princ Filip i kraljica prihvatili – i sada ovo. Njegova glavna briga je uticaj koji sve ovo ima na kraljicu. Filipov je gnevan zbog uznemirenosti njenog Veličanstva – rekao je izvor blizak kraljevskoj porodici za “San”.

12: 53 – Prvo zajedničko saopštenje braće od početka krize

Uoči početka sastanka braća Vilijam i Hari objavili su prvo zajedničko saopštenje u kojem su negirali prethodne navode medija da je mlađi o prinčeva optužio brata za nasilničko ponašanje.

“Uprkos jasnom poricanju, lažna priča je objavljena danas u britanskim medijima u kojoj se spekuliše o odnosu između vojvode od Saseksa i vojvode od Kembridža. Za braću koja se toliko duboko brinu za pitanja vezana za mentalno zdravlje, upotreba ovako zapaljive retorike je uvredljiva i potencijalno štetna”, navedeno je u saopštenju dva brata.

12: 45 – Krizni samit

Danas se na imanju u Sandringamu održava krizni samit koji je kraljica sazvala nakon što je najmlađi bratanski kraljevski par, princ Hari i njegova supruga Megam Markl, odlučio da se udalji od kraljevske porodice i postanu ” finansijski nezavisni”.

Reply
Share this

Blic online