Moždani udar je najčešće posledica nedostatka kiseonika i hranljivih materija u jednom delu mozga zbog toga što je krvni sud sužen ili začepljen. Problemi nastaju usled kalcifikacije krvnih sudova ili stvaranja krvnih ugrušaka, što dovodi do slabije prokrvljenosti mozga. Ponekad se moždani udar javlja usled krvarenja u mozgu.

– Krvni sud u mozgu puca, moždane ćelije propadaju, tako da krv ne stiže do svih delova mozga. Posledica su neurološki ispadi, npr. poremećaj govora ili kretanja – objašanjava nemački neurolog dr Tomas Klos.

Neki ljudi su izloženi većem riziku od moždanog udara, a Nemačko neurološko društvo definisalo je sledeće faktore kao najvažnije:

– Visok krvni pritisak: povećava rizik od moždanog udara za 6-8 puta;

– Pušenje: 2-3 puta veći rizik

– Dijabetes melitus: 2-3 puta veći rizik

– Fibrilacija srčanih pretkomora: 5 puta veći rizik.

Kako da smanjite rizik

Način života i odgovarajući lekovi smanjuju rizik od moždanog udara. Krvni pritisak regulišite lekovima, a ako bolujete od dijabetesa pomoći će vam pravilna ishrana i adekvatna medicinska terapija. Bavljenje sportom, odnosno redovno kretanje takođe ublažava rizik.

Hitna pomoć je od presudnog značaja

Ako se stvori ugrušak u krvnom sudu mozga, u velikom broju slučajeva može da se razbije lekovima, ali neophodno da se to uradi najkasnije za 4,5 sati, jer se tako povećavaju šanse da se moždani udar preživi bez trajnih oštećenja.

FAST test

Test, koji će vam pomoći da prepoznate da li je osoba pred vama doživela moždani udar. Reč je o akronimu dobijenom od sledećih engleskih reči:

Face (lice)

Arms (ruke)

Speech (govor)

Time (vreme)

Prvi korak (F): Recite osobi da se nasmeje. Ukoliko se podiže samo jedna strana, verovatno je reč o parezi lica, mogućem simptomu moždanog udara.

Drugi korak (A): Zatim joj recite da ispruži ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim nagore. Ako ne može da podigne jednu ruku, verovatno je oduzeta, što je još jedan simptom moždanog udara.

Treći korak (S): Neka ponovi rečenicu koju ste izgovorili. Da li to može da uradi bez greške? Četvrti korak (T): Ne gubite vreme – ako tri prva testa ukazuju na moždani udar, odmah pozovite hitnu pomoć, jer je svaki minut važan. Što se brže reaguje, to su veće šanse za preživljavanje i ozdravljenje. Ne zaboravite da zabeležite vreme nastupanja simptoma, jer je to značajna informacija za lekara.

Reply
Share this

Blic online