Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu 4. decembra proslavljaju Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih božjoj majci. “Blic” svim člitaocima na dan ovog praznika poklanja ikonu sa likom Bogorodice, odnosno njenog ulaska u harem.

Taj praznik, obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji. Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđeljsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, “predati Bogu na službu”.

“Napred su išle device, sa zapaljenim svećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevesti Božjoj”, zapisano je u “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na ovaj dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava brojnih srpskih rodova.

Ikonu sa likom bogorodice i trenutka njenog ulaska u harem “Blic” poklanja u sredu na dan velikog praznika, Vavedenja presvete Deve Marije. Čitajte “Blic”!

Reply
Share this

Blic online