Konobarica sa Balkana nedavno se požalila korisnicima “Redita” kako je iz bizarnog razloga dobila otkaz na poslu. U istom lokalu je radila devet meseci, pa je imala dobar odnos sa šeficom i uglavnom je vladala prijatna atmosfera, međutim, za samo jedan dan ostala je bez posla i život joj je potpuno preokrenuo, a za sve je zaslužan jedan gost.

“U oktobru mi se dogodilo da sam ostala bez pelinkovca, koji je trebalo da poslužim jednom gostu, nazovimo ga Stjepan. U šanku sam našla svoj čokanjčić pelina koji sam dobila od nekoga i zaboravila da ga odnesem kući i iz toga sam sipala čoveku u čašu. Ja sam krenula svejedno da otkucam račun, a na to mi je taj čovek rekao da ne otkucavam račun nego da jednostavno sebi to stavim u džep što mu naplatim”, piše devojka iz Hrvatske.

“Bio je jako prijateljski nastrojen i mogla bih reći da je insistirao da tako uradim, a ja sam na to pristala jer je to i tako i tako moj čokanj, znači realno šefica ne doživljava nikakvu štetu. Da se vratim u sadašnjost, moja šefica je planirala da prestane sa zakupom, jer joj se više nije isplatilo, ona je sugerisala vlasniku prostora da bih mogle ja ili koleginica da ga zakupimo. Jednostavno, vlasniku sam se više svidela ja kao kandidat i odmah sam išla da sređujem papire. Imala sam podršku svojih prijatelja, roditelja, čak nakon par dana i od dečka. Baš smo svi bili srećni”, napisala je korisnica Redita, prenosi “Net.hr”.

Ipak, stvari su se brzo zakomplikovale.

“Stjepan” je odlučio da kaže njenoj šefici kako ona svaki dan kupuje čokanje pelinkovca i prodaje ih gostima, ne izdaje račune i da mu je jedan dug naplatila nakon što ga je on već platio, kako ga svako malo zezne za četiri piva, kako krade 50 posto prometa i da je zbog nje njena koleginica dobila otkaz.

Devojka je, normalno, ostala u šoku, pogotovo jer je sve ispričao pred njom. Rekao je, navodi ona, kako ju je on više puta počastio, a ona njega nijednom, na šta je konobarica ustala i bacila mu “stotku” u lice i rekla da nije dužna da ga časti. Na kraju, njena šefica je odlučila da nastavi da plaća zakup za lokal, a devojci je uručila otkaz.

“Najviše mi je krivo to što je ja stvarno nisam pokrala jer bih u tom slučaju sada barem imala love kad sam bez posla”, zaključila je nesrećna devojka iz Hrvatske.

Odmah su usledili komentari ostalih korisnika, koji su devojci nudili korisne savete i pokušavali da je uteše.

“Šef ti ne može biti prijatelj, kao ni mušterije”, “Pa ako zaista nisi krala 50 posto, onda joj promet neće narasti 100 posto sad kad te nema iako bi trebao pa joj se slobodno cinično javi za dva meseca i pitaj kako ide biznis. Malo nevezano, u ugostiteljstvu si i ljudi su u biznisu prljavi. Katastrofalno si reagovala. Trebala si da tražiš dokaz za sve to, jasno objasniš da bi se videlo na zaradi od ranije i kad si došla da kradeš 50 posto, a definitivno nisi trebala da napraviš scenu i gađaš čoveka ni sa čim, pa ni novcem. Nauči nešto iz ovog i ne daj da te isprovociraju, tako samo gubiš”, pišu korisnici.

Neki su joj sugerisali da promeni karijeru.

“Pusti konobarisanje, počni da snimaš za OnliFens!”, “Najgore odluke u svom životu sam donela jer sam se nekome inatila kao što se ti sad inatiš toj šefici i tim alkoholičarima. Nije bitno jesi li u pravu nego jel ti to stvarno treba u životu. Uštedi sebi hrpu živaca i vremena i smisli nešto drugo”, glasili su saveti.

Drugi su je hrabrili i podstakli je da nađe novi posao.

“Nema prijateljstava na poslu, pogotovo ne kada ti je posao da pojiš pijance! Ne plači za budalama, skreši šefici šta je istina i pojasni da će tek sad kad dovede nekog novog konobara videti na prometu kako to izgleda kada se krade! Većina konobara potkrada sa prodajom svoje cuge, ako si stvarno bila poštena ostvarivala si joj maksimalnu dobit, velika je šansa da sa nekim novim neće. A ti glavu gore, posvađaj se pošteno, nemoj da odeš pognute glave. Za posao ne brini, naći ćeš novi brzo!”, “Javi se šefici za dve nedelje nekom porukom u stilu: “Žao mi je ako je došlo do problema u komunikaciji, ali ja nisam nikad krala od vas, valjda se to može videti na dnevnom pazaru”. Ako je sposobna, može da uporedi dve brojke i vidi da li fali pola pazara”, pisali su korisnici.

Reply
Share this

Blic online