O Rusiji su mnoge stvari svima poznate. U pitanju je najveća država na svetu, bogate istorije, a u poslednje vreme je pod sve većom kritikom sa zapada zbog svoje politike.

Pogledajte u galeriji neke manje poznate činjenice o Rusiji koje će vas začuditi i zabaviti.

Rusija ima nacionalni dans seksa kada se populacija ohrabruje da ne dođu na posao, već da ostanu kući i pravi bebe. Poznat je kao Dan za začeće ili Dan stvaranja i obeležava se 12. septembra.

U mestima u Sibiru se deca ohrabruju da se polivaju ledenom vodom na snegu, kako bi bila zdravija i kako bi im imunitet ojačao.

Pas Lajka je bila prva životinja u Zemljinoj orbiti. Lajka je umrla nekoliko sati nakon lansiranja od posledica stresa i toplotnog udara, verovatno usled kvara u kontrolnom sistemu za toplotu. Pravi uzrok njene smrti nije bio javno objavljen još decenijama nakon leta. Danas se u Moskvi nalazi spomenik posvećen njoj.

Rusija je 1990-ih godina prodala kompaniji “Pepsi” flotu od 17 starih podmornica. Pre nego što je “Pepsi” prodao podmornice za otpad, nakratko je imao šestu najveću flotu podmornica na svetu.

Medvedi su se “navukli” na mlazno gorivo zbog velikog broja buradi ostavljenih u selima.

Kralj Petar Veliki je uveo porez na bradu koji su morali da plaćaju svi muškarci sa bradom. On je želeo da primora Ruse da prihvate modu kakva je vladala na Zapadu.

Kada su se nacisti predali Sovjetskom Savezu 1945. godine, Rusi su toliko slavili da je zemlja ostala bez votke.

Odnos muškaraca i žena u Rusiji je 87:100 zbog toga što je veliki broj muškaraca poginuo u Drugom svetskom ratu.

Zbog visoke stope automobilskih nesreća i korumpiranog pravnog sistema, većina Rusa ima kamere u svojim automobilima.

Jedan od simbola Moskve hram svetog Vasilija je izgrađen po naređenju Ivana Groznog, koji je želeo da ovaj hram predstavlja spomenik njegovim osvajanjima. Hram je bio beo sve do 17. veka kada je obojen u boje kakve ima i danas.

Ruski olimpijski tim se pojavio 12 dana kasnije na igrama u Londonu 1908. godine, jer su i dalje koristili julijanski kalendar. Rusija je usvojila gregorijanski kalendar tek 1917. godine nakon Oktobarske revolucije.

Rusija je tek 2013. godine zvanično priznala da je pivo alkoholno piće

Rusija ima 11 vremenskih zona, više nego bilo koja druga zemlja. Od 2011. godine, međutim, koristi ih samo devet.

Jezero Karačaj je toliko zagađeno nuklearnim zračenjem, da samo sat vremena stajanja na njegovoj obali može da ubije. Jezero se nalazi pored jednog od najvećih i najnebezbednijih nuklearnih objekata u Rusiji.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, smešenje se u Rusiji može videti kao znak nesigurnosti ili čak i gluposti. Zbog toga što mnogi aspekti ruskog društva mogu biti nestabilni, smejanje bez razloga se smatra glupim.

Reply
Share this

Blic online