Iako je već rekorder, Budimir Buda Šobat (54) iz Hrvatske ponovo se upisao u Ginisovu knjigu rekorda za isti poduhvat, postavivši novi lični rezultat krajem prošlog meseca – 24 minuta bez vazduha.

Događaj koji je posvedočio obaranju njegovog ličnog rekorda za dvadeset i dve sekunde, odigrao se u jednom gradskom bazenu u Sisku. Pored vode stajali su kako doktori tako i brojni reporteri, zajedno sa Šobatovim navijačima koji su gledali kako izvodi još jedan pokušaj napada na svetski rekord, prenosi “Magazin Novosti”.

Prema izveštajima medija, kako bi se pripremio za ovaj neverovatni postupak, Budimir je disao čist kiseonik kratko pre nego što je otišao ispod vodene površine. Ovaj potez je omogućio da njegov nivo kiseonika u krvi i organizmu poraste.

Pre svog prvog pokušaja obaranja rekorda, Šobat, bivši bodibilder, postao je posvećen statičkom ronjenju, postajući jedan od najkompletnijih ronilaca na svetu.

Nakon mnogo godina napornog treninga, Šobat je istrenirao svoje telo da pumpa kiseonikom bogatu krv pri nižim stopama, posebno u delu oko njegovog mozga. On je takođe istrenirao svoje telo kako bi se borilo sa neizbežnim spazmom mišića koji se dešava kada je neko pod vodom oko osamnaestog minuta zbog nedostatka kiseonika.

Njegove tehnike zaobilaženja ovog problema uključivale su brojanje spazama u takmičenju sa vrememenom kako bi mu ovaj proces dodatno pomogao da ostane potpuno svestan ispod površine vode. Kao rezultat inhalacije čistog kiseonika, on je bio u mogućnosti da drži dah duže nego dva puta od trenutnog svetskog rekordnog vremena statične apneje, koja ne zahteva posebne tehnike. Šobat je otkrio da mu njegova dvadesetogodišnja ćerka, koja ima celebralnu paralizu, autizam i epilepsiju, pruža glavnu inspiraciju u borbi za novi rekord. On je takođe učestvovao u ovom događaju obaranja rekorda kako bi skupio sredstva namenjena pomoći zemljotresom pogođenom području Hrvatske prošlog decembra.

Reply
Share this

Blic online