Amila Kujović iz Bijelog Polja studentkinja je treće godine jednog od najprestižnijih svetskih univerziteta – Prinstona u Nju Džerziju. U Americi je dobila šansu da studira hemijski i biološki inženjering. Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dve godine, kada je prošla u dve od trideset hiljada prijavljenih učenika širom sveta, priča za “Vijesti” mlada Bjelopoljka.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva celokupne troškove, a studijska godina iznosi u proseku 70 hiljada dolara.

Izučava hemiju, biologiju, genetiku i biohemijske procese, koji se koriste u svrhe medicinskih istraživanja i poboljšanja metoda lečenja bolesti.

– Među važnim predmetima koje izučavam na Prinstonu su diferencijalne jednačine, neorganska i organska hemija, pročišćavanje u hemijskom inženjeringu i biotehnologiji, transport mase, energije i impulsa, otkrivanje lekova – kaže Amila. Školovanje na Prinstonu omogućava joj da uči i radi sa najprestižnijim svetskim profesorima, u laboratorijama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

Zahvaljujući tome, kaže da je ne samo ovladala teorijom hemijskog i bioloskog inženjeringa, već je imala i priliku da svoje znanje praktično primeni i pokaže kreativnost, radoznalost i inovativnost u istraživanju.

Zbog izuzetnog prosjeka, uspjela je da dobije preporuku da radi kao mentor mlađim studentima, kojima pomaže da savladaju zahtevan studijski program i podstiče ih da razvijaju neophodne vještine za uspješno i kvalitetno školovanje. Obavljala je praksu kao asistent u istraživanju razvijanja nervnog sistema i regeneracije srca na Oksford univerzitetu.

– Primenivši svoja znanja na važnim projektima, moj doprinos je bio prepoznat što me još više ohrabrilo da težim ka ostvarenju svog sna. U sklopu ovog istraživanja bila sam uključena u formiranju stabilnih linija zebra – ribe sa željenim mutacijama koja se koristi kao model organizam za istraživanje regeneracije srca. Takođe sam radila na optimizaciji CUT&RUN protokola koji se koristi u svrhe izučavanja razvoja nervnog sistema zebra – ribe – objašnjava Amila.

Ističe da već planira da obrazovanje usavrši kroz doktorske studije. Želja joj je da se kvalifikuje da radi na otkrivanju metoda lečenja nekih od najrasprostranjenijih, a trenutno neizlečivih bolesti.

– Smatram da je za ostvaranje jednog ovakvog cilja najvažnije da imamo unutrašnju motivaciju, istrajnost i želju, ali i podršku najbližih. Tako da bih ovom prilikom želela da ohrabrim sve srednjoškoce i studente Crne Gore da konkurišu za ovakve i slične programe jer zaista jesmo konkurentni u celom svetu – dodaje ona.

Amila kaže da se uvek posebno radovala upoznavanju i novim prijateljstvima koje je stekla u Americi.

Sa Prinstona, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dve godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” okončala je sa odličnim uspehom, a zatim završila i dvogodišnju američku školu United World College u Mostaru.

Reply
Share this

Blic online