Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazvala je za danas u Briselu sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

ilustracija

Očekuje se da će dvojica lidera na sastanku potvrditi spremnost da intenziviranju rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa ključnoj za evropski put Srbije i Kosova, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. jula.

Nastavak je potom zakazan za 7. septembar u Briselu ali se Vučić i Tači tada nisu sastali već su održani samo odvojeni sastanci dvojice predsednika sa Federikom Mogerini.

Mogerini je tada, posle pojedinačnih sastanaka, saopštila da “teškoća ima i dalje”, ali i najavila da će naredni susret sazvati uskoro i izrazila uverenje da će Aleksandar Vučič i Hašim Tači nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Iz EU su tada poručivali da je na Srbiji i Kosovu da razmotre “različite ideje” i vide “šta je moguće, a šta ne” kao osnova za eventualni kompromis i sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Reply
Share this

Srbija