U sedištu Srpske napredne stranke nešto posle devet sati počeo je sastanak predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića sa poslanicima te stranke o izboru nove vlade i podršci Ani Brnabić za premijera.

aleksandar vučić

Vučić se u sedištu SNS-a u Beogradu sastao s poslanicima te partije posle navoda u pojedinim medijima da su neki od njih nezadovoljni predlogom da Ana Brnabić bude mandatarka i izjave lidera koalicionog partnera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da poslanici njegove stranke neće glasati za nju.

Sastanak je zatvoren za javnost, a Aleksandar Vučić je na ulasku u sedište stranke, na pitanje novinara da li očekuje podršku, kratko rekao: “Naravno.”

U stranku su stigli i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je takođe rekla da očekuje apsolutnu podršku izboru Ane Brnabić.

Na sastanak su došli i šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić.

Došla je i potpredsednica stranke i poslanica Marija Obradović koja je novinarima samo kratko rekla:

“Očekujem snažnu podršku” i dodala da ona lično podržava izbor Ane Brnabić za novog premijera Srbije.

Poslanik Marijan Rističević je, takođe, u kratkom obraćanju novinarima rekao da je već glasao za Anu Brnabić kao člana vlade, te da će glasati i sad.

Samostalana poslanica Dubravka Filipovski koja je, takođe, pozvana da prisustvuje ovom sastanku rekla je da daje snažnu podršku predlogu Aleksndra Vučića da poveri mandat i da očekuje da jedinstvo bude iskazano i danas.

S druge strane, drugi koalicioni partneri naprednjaka, Socijalistička patija Srbije, Socijaldemokratska stranka Srbije i Pokret socijalista, najavili su podršku Ani Brnabić. Članica predsedništva SNS-a Jadranka Joksimović rekla je za RTS da očekuje saglasnost članova te stranke za izbor Ane Brnabić za mandatarku za sastav vlade i da je dobro što će Vučić da razgovara s poslanicima te stranke i s koalicionim partnerima, ali da ne veruje da neće imati većinu

Brnabić traži stabilnu većinu u Skupštini

“AKO GLASAJU PROTIV VLADE, IDU U OPOZICIJU”

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ima jasnu poruku za sve poslanike među naprednjacima i za koalicione partnere koji se premišljaju oko glasanja za Anu Brnabić kao novog premijera – shodno tome kako budu glasali, zavisiće da li su deo vladajuće većine ili opozicija, piše današnji “Blic”.

Upitan očekuje li da svi poslanici SNS glasaju za Anu Brnabić ili će im se zameriti ako glasaju “po savesti”, Jovanov je rekao da je potpuno obrnuto, odnosno da po savesti glasa onaj ko glasa za izbor Ane Brnabić.

“Svako iz SNS ko misli da glasa protiv, od savesti nema ni “s”. Jer šta bi glasanje protiv Vučićevog predloga zapravo značilo? Značilo bi da neki ljudi podržavaju izbor Aleksandra Vučića da baš oni dobiju poslanički mandat i tada, po njihovom sudu, Vučić, naravno, dobro procenjuje”, rekao je Jovanov.

On je dodao da za takvo ponašanje nema razumevanja jer “ono pokazuje licemerje i nepoštovanje i predsednika države, ali i SNS čiji su, makar formalni, članovi”.

“Zato smatram da svakome ko tako razmišlja treba omogućiti da na naredne izbore lepo izađe sam, pa neka pokaže koliko vredi”, dodao je Jovanov.

Na konstataciju da je Dragan Marković Palma odmah rekao da neće glasati za Brnabićevu, Jovanov kaže da je to pre svega odluka Markovića i njegove stranke.

“Glasanje za izbor Vlade, uz glasanje za budžet, jeste kondicio sine kva non da bi neka stranka bila deo vladajuće koalicije. U tom smislu, mislim da će sam gospodin Marković i njegova stranka svojim glasanjem odrediti svoju poziciju, odnosno da li su deo vladajuće većine ili su u opoziciji”, istakao je Jovanov.

Nebojša Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, prethodno je kazao su pred Vučićem i strankom problemi koji se tiču obezbeđivanja većine u Skupštini Srbije da bi Ana Branbić bila izabrana za premijerku.

“U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbeđivanje te većine. Sa sigurnošću mogu da kažem da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić”, rekao je Stefanović.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI