Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali su i izradili vozilo na hibridno-električni pogon “Hermes”, koje će uskoro na probnu vožnju.

Akademci su za godinu dana, isključivo vođeni entuzijazmom i željom za dodatnim radom, sami napravili prvi automobil na hibridno-električni pogon u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo FTN-a. Prednju osovinu “Hermesa” pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila “kvad” sa mehaničkom transmisijom. Naredne generacije studenata imaće mogućnosti da “Hermes” modifikuju i unapređuju.

Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković kažu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija.

– Hibridni pogon je već sada svakodnevna realnost, a ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije – rekao je Savić. Njegov kolega Ilanković kaže da su se tokom realizacije projekta susretali sa mnogim poteškoćama, ali da su konačno imali priliku da problemima priđu sa inženjerskog aspekta i tako ih reše.

Prilikom planiranja i izvođenja projekta, tim studenata je imao slobodu samostalnog rada, uz podršku profesora departmana. Kako je objasnio doc. dr Boris Stojić, jedan od profesora koji je pomagao u radu, učešće je bilo ponuđeno svim studentima, posla se prihvatilo njih dvanaestoro, da bi u poslednjoj fazi pored Ilankovića i Savića, ostali još i Žarko Jelovac i Stefan Jocović.

Kao dobar primer interdisciplinarnog pristupa i saradnje među studentima, pomoć u realizaciji ideje pružili su i Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn i Departman za proizvodno mašinstvo.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI