Jedna od najvećih i najpoznatijih robnih pijaca u regionu, subotički buvljak, vikendom postaje glavni šoping centar za oko 10.000 kupaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali pre svega iz Mađarske koji dolaze čak i organizovano, autobusima.

U četiri hale sa oko 1.700 tezgi, više od 200 lokala i parkingom, na buvljaku se može naći više od 50.000 artikala, sve što vam srce poželi, od igle do lokomotive, a za naše severne komšije “cene su odlične i sve je isplativo!”.

Odavno je poznato da Mađari hrane više od 1.600 subotičkih porodica, jer da nije njih teško da bi pijaca opstala.

Od samog prilaska buvljaku je jasno da su naše komšije iz Evropske unije pronašle dobru računicu i da im je snabdevanje na buvljaku privlačno i to u tolikoj meri da nije redak lsučaj da kupuju i robu koju su prodavci pazirili u njihovoj domovini.

Pomama za srpskim čokoladama

– Dolaze porodično, u grupama, i to nije novina. Istina, primećujem da su proširili asortiman robe koju kupuju. Gotovo da su poludeli za našim čokoladama, a najviše prodam čokolade bananice u paketima od 32 komada po ceni od 120 dinara i čokolade sa rižom. Svi nose velike kese i torbe, a pojedini čak i prespavaju o ubližnjim motelima pa i subotu i nedelju provedu na buvljaku. Vole da se cenkaju, a ima i onih koji ne pitaju za cenu, samo pakuju – kaže Sandra, jedna od prodavaca na subotičkom buvljaku.

Med i markirana garderoba

Mađari kupuju i med u teglama po ceni od 200 do 250 dinara, začine, kućnu hemiju, kozmetiku, voće i povrće i garderobu, pre svega onu “markiranu”.

– Naši prodavci kada kupe robu u Mađarskoj dobiju za iznos veći od 180 evra povrat PDV-a, takozvanu “Afu” od 18 odsto i onda su cene kod nas gotovo identične ili čak i niže nego u Mađarskoj. Ali, Mađari su najveći kupci sportske garderobe. Mogu slobodno reći da se pale na sve što ima ispisanu marku. Kada vide brendiranu robu nose na veliko. Siguran sam da tako snabdevaju svoje butike, prodavnice ili tezge – priča nam jedan od prodavaca.

Dolaze porodično i to redovno

Porodica Vereš godišnje poseti buvljak u Subotici četiri do pet puta. Kupuju garderobu za decu, namirnice, a ovog vikenda su specijalno došli zbog slatkiša i čvaraka.

– Naši prijatelji su kupili odlične čvarke i sada smo došli da pred božićne i novogodišnje praznike i mi obezbedimo namirnice. Kupili smo deci donji veš i dukseve, kvalitetni su, a cena je 1.200 dinara po komadu. Kod nas u okolini Segedina za takve stvari moramo da čekamo krajnja sniženja i prema našoj računici ovde je ipak jeftinije. Volimo i vaše pljeskavice i pivo je odlično – kaže Mihalj, dok Eržebet poručuje da i roba koju u Mađarskoj može da plati po nižoj ceni ovde “o istom trošku puta i kupovine drugih stvari bude povoljna”.

“To jednostavno popravlja raspoloženje”

– Videli smo i reklamu za ovaj buvljak u Mađarskoj, kao što vidim da u Subotici reklamiraju segedinski “Arkad”. I suprug i ja radimo, ali nam nije lako. Dolazak na vaš buvljak nam je i porodični izlet. Uštedeli ili ne lepo je videti ljude kako kupuju. To jednostavno popravlja raspoloženje – kaže Timea.

Da nije sve u ceni, već da ima nešto i u navici da se pazari na buvljaku potvrđuju i Subotičani koji izbegavaju vikendom ovu pijacu zbog velikih gužvi.

– Ovo je poslednji put da sam došao vikendom na buvljak. Ne može se proći kroz hale od Mađara. Zaista ih je mnogo. Dugo su ovde cene bile zaista “buvljačke”, toliko smo imali malu kupovnu moć da su prodavci morali da prate budžet sugrađana i od tada i Mađari znaju da će ovde povoljno naći sve što im treba. Uostalom i konkurencija među trgovcima je velika. Logično je da spuštaju cene – zaključuje Lazar H. Buljovčić iz Subotice.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI