Brojni manastiri, džamije, spomenici iz srednjeg veka i osmanskog perioda doneli su Novom Pazaru titulu “Izuzetne destinacije Evrope” za 2017. godinu u izboru Turističke organizacije Srbije.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je “kulturni turizam”, a Novi Pazar je u toj oblasti imao i te kako šta da prijavi pa je Turistička organizacija ovog grada pred žirijem predstavila kulturno materijalno nasleđe koje obuhvata spomenika sa liste Uneska poput Starog Rasa, manastira Sopoćani i Đurđevi stupovi ili Petrove crkve.

Tu je i bogata zaostavština i znamenitosti iz osmanskog perioda poput Novopazarske tvrđave sa Starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamijom, kao i Isa-begovim hamamom i ostalim lokalitetima i sadržajem koji na najbolji način oslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije ovog multikulturalnog kraja.

Na konkurs se ukupno prijavilo 26 gradova, a za prateće destinacije su izabrani Sremska Mitrovica i Zaječar.

Novi Pazar i prateće destinacija biće uvršćene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope” i posebno promovisane u publikaciji Turističke organizacije Srbije, na njenom sajtu, ali i na sajtu Evropske komisije i društvenim mrežama.

Svečano uručenje priznanja biće održano tokom decembra.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI