Udruženje kosača iz Smedereva organizovalo je po osamnaesti put „Kosidbu na Plavincu“, najmasovniju manifestaciju te vrste u okruženju.

Ni dosadna kiša nije sprečila kosače da se okupe i ove nedelje na obroncima Goranskog gaja kod Smedereva. Polako ali sigurno ova manifestacija je prerasla, kako tvrde organizatori, u najveću te vrste na kontinentu, sa više od 180 prijavljenih takmičara.

– Mi smo tu da kosu, kao sredstvo rada, otrgnemo od zaborava. Ipak, najvažnija je bezbednost kosača. Za sve ove godine nismo imali ni najmanju povredu.. To samo govori da je reč o vrsnim profesionalcima i majstorima svog zanata, kaže kozbaša Nikola Milivojević.

Titulu najboljeg ove godine poneo je Pljevljak Slaviša Pupović. On je već dva puta bio šampion, prošle godine je ostao bez naslova, ali ga je sada povratio.

Za sve posetioce, po tradiciji, bili su tu i besplatni gurmanski specijaliteti iz kotlića na otvorenom, čorbast pasulj, gulaš, riblja čorba…

Inače, organizatori manifestacije, Udruženje kosača Plavinac, već osamnaestu godinu za redom je pripremaju bez ikakve nadoknade, a u njenoj realizaciji učestvuje oko stotinu aktivista, volontera.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI