Najveći evroskeptici na Zapadnom Balkanu su Srbi, pokazuje evropsko istraživanje, dok su građani Kosova, koji su posmatrani posebno, kao i Albanije, najviše okrenuti ka Evropskoj uniji (EU).

srbija eu,srbija u eu,

Istraživanje programa EU “Horizon 2020”, kaže da Srbija na Zapadnom Balkanu prednjači i u stavu da “EU donosi koristi samo onima koji su bogati i moćni”. Tako smatra gotovo 60 odsto ispitanika, prenosi “Blic”, i dodaje da na taj način razmišljaju i Makedonci – 50 odsto, dok Albanci Evropu na ovaj način vide u mnogo manjoj meri.

Kako se navodi, Srbi u Evropskoj uniji vide i pretnju, kako po kulturni identitet, tako i po ekonomiju, dok najmanje bojazni da će Unija ugroziti njen kulturni identitet imaju ispitanici iz Albanije, koji od svih učesnika ankete u najmanjoj meri smatraju da je EU loša za njihovu ekonomiju.

Istraživanje je pokazalo da su Crnogorci, iako su najbliži ulasku u Evropsku uniju, skeptičniji i od građana Kosova i Albanije, kao i da slične stavove u sve tri oblasti imaju Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje nisu toliki evroskeptici kao što je to slučaj sa Srbijom, niti poput Srbije vide toliku pretnju EU po njihovu ekonomiju i kulturni identitet.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI