Život nakon izlaska iz ozloglašenog zatvora Gvantanamo, gotovo da je podjednako težak kao život iza rešetaka najozloglašenijeg zatvora na svetu. Žig koji nose bivši zatvorenici zatvara vrata normalnom životu, u šta se uverila i fotografkinja Debi Kornvolski.

Kronvolski je tokom dve godine posećivala ozloglašeni Gvanatanamo, a nakon toga pratila je životne priče devetorice zatvorenika koji su pušteni na slobodu i poslati u različite delove sveta. Upravo njihove priče pretvorila je u novu seriju fotografija koje možete pogledati OVDE.

Radeći sa njima, Kronvolski je zaključila da se gotovo svi susreću sa istim problemima. Kao primer, u razgovoru za “Dejli mejl”, navela je petoricu muškaraca iz Kine i Uzbekistana koji su nakon oslobađanja prebačeni u Albaniju.

Kinezi su u Americi bili optuženi za dela protiv SAD, dok ih Kina smatra separatistima, zbog čega je njihova nova destinacija Albanija.

Pročitajte još:

Iako im je azil bio zagarantovan (što podrazumeva da imaju pravo da dobiju identifikaciona dokumanta poput lične karte), po dolasku u Albaniju, nijedan od njih petorice nije mogao da dobije ličnu kartu upravo zbog reputacije zatvorenika iz Gvantanama.

– U Albaniji, ako nemate ličnu kartu, praktično ne postojite. Ne možete legalno da dobijete vozačku dozvolu, da kupite automobil, otvorite račun u banci ili kupite mobilni telefon – kaže Kronvolski.

Problem sa kojim su se petorica zatvorenika iz Kine susrela, sličan je problemima koje muče i druge zatvorenike. U suštini svega leži činjenca da bivši zatvorenici Gvantanama ne dobijaju presudu na kojoj piše da su nevini, jer pravni postupak protiv njih nije ni vođen.

– Kada se vrate kući, oni su žigosani za ceo život i u glavama drugih ljudi oni su teroristi, čak iako to nije tačno. A oni koji ne mogu da se vrate u zemlje iz kojih potiču, pokušavaju da izgrade život iz početka u nekoj trećoj zemlji, gde nikoga ne poznaju i ne govore jezik – kaže Kronvolski.

“U Srbiji je gore nego u Gvantanamu”

Sredinom 2016. godine, nakon 14 godina provedenih u Gvantanamu bez optužnice, Mansur al Dajfij iz Jemena i Tadžikistanac Omar Hamzajevič Abdulajev prebačani su u Srbiju.

Početkom ove godine mediji su preneli da je Al Dajfi dva meseca štrajkovao glađu tražeći od američkih vlasti da ga premeste iz Srbije. U dokumentarcu “Izvan Gitma” američke mreže NPR, rekao je da se u Srbiji oseća kao rob kao i da se plaši. Optužio je i sprske vlasti da ga špijuniraju i ne tretiraju kao civilizovanog građanina.

– Kada su me doveli u Srbiju, život mi se pogoršao. Potpuno su mi uništili snove. Život je je još gori… Ne zato što volim Gvanatamo, ali život mi je ovde postao gori. Osećam se kao da sam u drugom zatvoru – rekao je.

Al Dajfi je uhapšen 2001, posle pobune u zatvoru u Mazar-e-Šarifu, u Avganistnu. Na saslušanju je izjavio da ga je obučavala “Al Kaida” i da se nekoliko puta susreo sa Osamom bin Ladenom. Opširnije o njegovom boravku u Srbiji i zbog čega je tražio da bude deportovan, pročitajte OVDE.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI