Do petka prošle nedelje korona virus je otkriven kod 75 testiranih osoba iz okruga Giterslo (Severna Rajna-Vestfalija) koje ni na koji način nisu bile povezane s pogonom kompanije za proizvodnju i preradu mesa „Tenis“ u kojoj je izbila zaraza, saopštile su lokalne vlasti. Kako se navodi, to je za 28 više nego uprethodnoj nedelji. Većina, međutim, nema simptome bolesti.

Novi porast broja zaraženih okrug objašnjava testiranjem na širem području, u šest dijagnostičkih centara. Kako je rekao lokalni predstavnik, ukupan broj zaraženih i dalje nije poznat.

Od početka pandemije korona virusa do subote ujutro u laboratorijama širom okruga Giterslo zabeležena su 2.203 slučaja infekcije, a početkom nedelje zaraženim su se smatrale 1.434 osobe, od kojih se 29 leči u bolnici – petoro je na intenzivnoj nezi, a dvoje su priključeni na aparate za disanje.

Zbog novog žarišta zaraze u „Tenisu“ od prošle srede su u okruzima Giterslo i Varendorf, sa ukupno 640.000 stanovnika, uvedene strože mere za zaštitu od korone virusa. Vlasti su pozvale ljude da se dobrovoljno testiraju kako bi se utvrdilo u kojoj meri se epidemija u klanici prenela na ostatak stanovništva.

U pogonu mesne kompanije „Tenis“ od sredine juna zaraženo je više od 1.500 zaposlenih. Kako prenosi „Cajt“, pretpostavlja se da je kolege zarazio radnik koji se vratio iz Bugarske. Zbog zaraze u okrugu Giterslo i u još jednoj fabrici mesa u Kesfeldu, klanice širom pokrajine Severna Rajna-Vestfalija dužne su da testiraju zaposlene na korona virus najmanje dva puta nedeljno.

Reply
Share this

Blic online