Pet zemalja čiji su državljani poginuli u obaranju ukrajinskog aviona u Iranu sastaće se u četvrtak u Londonu i razgovarati o mogućoj pravnoj akciji, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko.

U Londonu će se razgovarati i o kompenzaciji i istrazi, rekao je Rojtersu Pristajko u Singapuru, gde boravi u zvaničnoj poseti.

Pristajko je navode Irana da je ukrajinski avion oboren jer je leteo u blizini osetljive vojne baze u vreme povišenih tenzija nazvao besmislicom.

– To je besmislica, jer je potvrđeno da se naš avion kretao međunarodnom rutom koju je dobio od dispečera… Ništa nije bilo neuobičajeno – naveo je Pristajko.

On je, pozivajući se na navode istražitelja, dodao da su poslednje reči pilota bile:”Sve je OK i prelazim na autopilotiranje”.

– Video sam u medijima informaciju da je naš avion promenio rutu… Daa, zato što je bio pogođen raketom! – istakao je Pristajko.

Prema njegovim rečima, Teheran je pristao da preda crne kutije oborenog aviona Kijevu.

– Formirali smo tu grupu ministara spoljnih poslova. Sastaćemo se 16. januara da razmotrimo načine, uključujući i pravne, na koji način ćemo da odgovorimo, da pokrenemo tužbu protiv njih (Irana) – kazao je Pristajko.

Među tim zemljama su i Kanada, Švedska i Avganistan, rekao je Pristajko, koji nije imenovao petu zemlju.

Kanada je prethodno saopštila da su te četiri zemlje i Britanija uspostavile grupu za saradnju za podršku porodicama žrtava.

Pristajko je naveo i da Iran nije ranije obavestio Ukrajinu da će preuzeti odgovornost za obaranje aviona.

Reply
Share this

Blic online