Žitelji Brna i turisti odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, kapućino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu – dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro delo.

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra dela kao: “kupiću beskućniku vodu”, “podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu”, “iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom”, ili: “pustiću starije da sednu u prevozu”. U svakom od kolačića uz kafu je ceduljica sa po jednim dobrim delom.

Pročitajte još:

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro delo, obaveže se da će to učiniti već danas, a ako želi može da se pohvali na sajtu “Dobro kafe” – kako je nazvan projekt, šta je učinio.

– Planiram da postavim kioske i na drugim mestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom delu već im pređe u naviku – kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija “Bez mržnje”.

Gradske vlasti podržale su projekt i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom “ne plaćajte parama, platite dobrim delom”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI