Pristalice Bregzita u potpunosti greše ako misle da će određena trgovinska klauzula sprečiti uvođenje carina ukoliko Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora, rekla je evropski komesar Sesilija Malmstrom.

Pojedini britanski političari sugerisali su da se, ukoliko bi došlo do Bregzita bez dogovora sa EU, može aktivirati član 24 Opšteg sporazuma o carinama i trgovini Svetske trgovinske organizacije (STO) čime bi London i Brisel i dalje trgovali vez carina.

– To je potpuno pogrešno. Moraće da trguju sa nama i drugim zemljama dok ne dođe do trgovinskog sporazuma i nadamo se da će do toga doći na osnovu “najfavorizovanija zemlja”. To znači da će biti novih carina – naglasila je Malstromova.

Termin “najfavorizovanija zemlja” samo je pojam jer znači da nema posebnog tretmana. Analitičari su u više navrata ukazivali da član 24 STO neće ublažiti ekonomski udar u slučaju Bregzita bez dogovora. Član 24 je klauzula u regulativama STO prema kojoj zemlje mogu da koriste ukoliko se saglase sa trgovinskim sporazumom i žele da objave privremeni trgovinski sporazum uz plan i vremenski okvir za usvajanje punog dogovora.

Reply
Share this

Blic online