Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je danas zabrinutost zbog sličnosti politike koju sledi desničarska vlada Poljske sa onim što je opisao kao “kremaljski plan”.

“Alarm! Žustar spor sa Ukrajinom, izolovanost u Evropskoj uniji, odstupanje od vladavine prava i nezavisnog sudstva, napad na nevladin sektor i slobodne medije – strategija partije Pravo i pravda (PiS) ili kremaljski plan?”, napisao je Tusk na Tviteru, ne precizirajući šta podrazumeva pod “kremaljskim planom”.

U odgovoru na Tuskov komentar, poljska premijerka Beata Šidlo navela je, takođe na Tviteru: “Donald Tusk kao predsednik Evropskog saveta ništa nije uradio za Poljsku. Danas, koristeći svoj položaj da napada poljsku vladu, on napada Poljsku”.

Tusk, bivši premijer Poljske i dugogodišnji rival lidera PiS Jaroslava Kačinjskog, u martu je osvojio drugi mandat predsednika Evropskog saveta, pri čemu je Poljska jedina glasala protiv.

Poljska vladajuća partija PiS sve se više sukobljava sa EU i Tuskom, između ostalog zbog imigracije i stavljanja sudstva i medija pod oštriju vladinu kontrolu, navodi Rojters.

Poljska vlada poriče sve optužbe iz Brisela da podriva vladavinu prava ili da izoluje Poljsku u Evropi, dok je većina poslanika EU u sredu zatražila kažnjavanje evroskeptične vlade u toj zemlji.

Inače, juče je Ukrajina pozvala na razgovor poljskog ambasadora u Kijevu nakon što je Poljska zabranila ulazak u tu zemlju ukrajinskom zvaničniku u trenutku kada je došlo do zaoštravanja diplomatskog spora zbog prošlosti dva suseda.

Britanska agencija podseća da je u martu poljski ministar odbrane optužio Tuska da radi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na ugrožavanju poljskih interesa nakon što se 2010. srušio avion pri čemu je poginuo tadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski – brat blizanac Jaroslava Kačinjskog – i još 95 ljudi.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI