Ožalošćena majka ispričala je kako je njen sin umro u svojoj spavaćoj sobi samo nekoliko nedelja nakon što je dobio “posao iz snova”. Ona sada želi da upozori na smrtonosni sindrom.

Šila Vilson (37) bila je tako ponosna na svog sina Džona (18) kad je dobio posao profesionalnog “ispitivača” onlajn video-igara. Tog kobnog 27. novembra poželela mu je laku noć dok je on ulazio u svoju sobu da se uloguje na igračku konzolu.

Ali ujutro, Džona je na podu pronašla 11-godišnja sestra Katlin. Iako su pozvali Hitnu pomoć, nisu uspeli da spasu tinejdžera, piše hayat.ba.

Obdukcija je pokazala da je Džon umro od sindroma iznenadne smrti, poznatog i kao SADS, koji je uzrokovan nekim bolestima srca. Sada, tri godine kasnije, majka govori o svom gubitku.

– Slavili smo što je Džon dobio posao koji je toliko želio. Bilo je oko ponoći kad je Džon rekao laku noć i da će uključiti svoj Xbox – ispričala je majka za “Daily Record”.

Mlada mama (20) se osećala loše, a doktori su je poslali kući sa dijagnozom: grip. Sutradan je UMRLA

– Sledećeg jutra nije sišao na doručak, pa sam poslala Katlin da ode do njega. Vratila se i rekla da nešto nije u redu s Džonom. Otrčala sam na sprat i našla ga na podu s pauziranom igricom. Njegove slušalice bile su još na ušima. Sve je izgledalo kao usporeni snimak, znala sam da sam ga izgubila. Moj ceo svet se raspao taj dan – priča.

Sindrom iznenadne smrti kod odraslih je termin koji se koristi za opisivanje različitih uzroka srčanog zastoja koji se javljaju u budnom stanju, tokom sna ili nakon vežbanja.

– U trenutku kad sam rekla “laku noć”, nisam mislila da je to poslednji put da vidim sina živog. Rečeno mi je da je Džon umro od sindroma iznenadne smrti kod odraslih, a ja nisam znala šta je to. Nije bilo nikakvih znakova upozorenja, nije imao zdravstvenih problema. Uvek je brinuo o zdravlju. Ne razumem kako neko tako mlad može iznenada da ode – dodala je majka.

Postoji potreba da se istraži ovaj sindrom, kao i podigne svest o njemu, kako bi porodice poput moje dobile bolje odgovore.

Istraživanja su pokazala da je za samo dve godine u Velikoj Britaniji umrlo 500 ljudi od sindroma iznenadne smrti odraslih, a većina su bili mladi ljudi. Uvek pogađa zdrave ljude koji nisu imali nikakve simptome.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI