Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen je izjavila da Vlada Velike Britanije mora da izmeni predlog zakona o “Bregzitu” prije nego što ga Škotska i Vels podrže, preneli su britanski mediji.

Ona je nakon razgovora sa britanskim premijerom Terezom Mej u Londonu rekla novinarima da se nada da se može postići napredak kada je reč o predlogu zakona o izlasku Velike Britanije iz EU.

“Pred nama je i dalje dug put. Moj stav je jasan, a to je da se taj predlog mora izmeniti”, rekla je Stardženova.

Vlade Škotske i Velsa strahuju da bi predlog zakona mogao da ugrozi njihova regionalna ovlašćenja. One ne mogu uložiti veto na zakon EU, ali bi ishod u kojem Mejova ne bi dobila njihovu saglasnost bio ponižavajući za britanske vlasti i mogao bi ponovo pokrenuti zahteve Škotske za nezavisnost.

U predlogu zakona o “Bregzitu”, britanska Vlada zahteva da se svi postojeći zakoni EU promene u zakone Velike Britanije.

Porptarol premijera Velike Britanije je izjavila da će regionalna ovlašćenja biti proširena nakon “Bregzita” i da će škotska Vlada i druge regionalne vlade imati veća ovlašćenja u donošenju odluka vezanih za Veliku Britaniju.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI