Dok jedni hvale američkog preduzetnika Ilona Maska jer je nudio pomoć tokom spasavanja dečaka zarobljenih u pećini na Tajlandu, drugi ga kritikuju da je želeo da ukrade slavu pravim herojima. Drama spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine Tam Luang Nang Non je konačno okončana, nakon što su svi izvučeni živi i zdravi. Sada se, međutim, svi pitaju šta je Ilon Mask radio tamo?

Mask je bio aktivan na društvenim mrežama tokom čitave akcije spasavanja i stalno je nudio svoju pomoć. Dok neki smatraju da je to vredno hvale, drugi ga optužuju da je ometao spasioce i iskoristio ovu, zamalo tragičnu situaciju, za sopstvenu reklamu.

Mask je, naime, ponudio spasiocima posebno dizajniranu mini-podmornicu kojom bi dečake provezli kroz uske i opasne prolaze, ali komandant operacije je odbio njegovu pomoć, jer je podmornica bila potpuno nepraktična za misiju spasavanja.

Američki magnat se prvi put oglasio pre šest dana, nakon što ga je jedan korisnik “Tvitera” upitao da li može nekako da pomogne zarobljenim dečacima. Šef “SpejsX-a” je odmah pozvao tajlandske vlasti i ponudio im pomoć. Prvo je poslao svoje inženjere specijaliste za bušenje, ali je taj plan propao zbog tehničkih problema.

Onda je došao na ideju da proba sa mini-podmornicom, delom rakete “SpejsX Falkon”. Dva dana je Mask u pećini isprobavao podmornicu, ali ona ipak nije upotrebljena. Na kraju je podmornicu ostavio Tajlanđanima “u slučaju da im ikad zatreba”.

Iako su neki oduševljeni što je popularni preduzetnik uskočio u pomoć, drugi su našli mesta kritici.

Spaseni dečaci

– Svako ko barem malo poznaje geografiju i mašinstvo zna da je Maskova podmornica potpuno neupotrebljiva za ovu misiju. Ja znam malo bolje jer sam studirao mašinstvo. Međutim, on od nje nije hteo da odustane do poslednjeg trenutka i svetla reflektora je usmerio prema sebi. Ilone nisi u pravu”, napisao je na “Tviteru” Višnu Narajan.

“Zašto Ilon Mask želi da preotme slavu hrabrim tajlandskim spasiocima?”, upitao je drugi korisnik.

Međutim, specijalista BBC-a za tehnologiju Rori Silan Džouns kaže da, iako je Mask “majstor za samopromociju”, treba stvari posmatrati realno.

-Budimo iskreni… Čovek se uključio u operaciju tek nakon što ga je armija fanova zamolila da pomogne, pre toga nije se oglašavao – rekao je Džouns.

Reply
Share this

Blic online