Ljubomorni smo na tesne odnose koje zapadnoevropske zemlje neguju sa Rusijom, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto povodom kritika na račun Budimpešte zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evorpske zemlje sa Rusijom “ispod žita” zaključuju ogromne poslove. Sijarto je kazao da se po ovom pitanju meri dvostrukim aršinima. Ocenio je i da Austrija ima jasno tešnje ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

-Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi, naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

-Otvaranje ka istoku je apsolutni uspeh, konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primer, Južna Koreja, postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Nemačku. Bilo nam je važno da visokotehnološke firme sa istoka barem i razmisle da investiraju u Mađarsku, objasnio je on.

Kritiku SAD i zapadne Evrope zbog tesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocenio je licemernim. U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili, podsetio je on.

-Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju, poručuje Sijarto.

Kada je reč o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbeđivanje granica. Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracije, prema njegovim rečima, su propali.

-Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju, podvukao je Sijarto.

Reply
Share this

Blic online