Severna Makedonija će, najverovatnije ove godine dobiti podršku EU za početak razgovora o članstvu, ali ne i Albanija koja nailazi na protivljenje Francuske, Nemačke i Holandije, izjavile su danas diplomate.

Albanija i Sjeverna Makedonija su se nadale da će im ministri odobriti početak razgovora o članstvu na sastanku naredne sedmice u Luksemburgu čime bi bilo omogućeno da to odobre i lideri bloka 20. i 21. juna.

– Međutim, nijedna od ovih zemalja neće tada dobiti odobrenje – izjavile su diplomate i zvaničnici EU, iako je 13 članica, uključujući Italiju i Poljsku, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i Evropska komisija javno pozvali da pregovori zvanično počnu.

Prema navodima diplomata, postoji dogovor među članicama EU da se odobre pregovori, ali samo za Severnu Makedoniju koja će ući u NATO naredne godine.

Jedan od višerangiranih zvaničnika EU izjavio je da Severna Makedonija ima šanse za početak pregovora zbog istorijskog rešenja spora sa Grčkom oko imena. Zvaničnik ističe da to nije slučaj i sa Albanijom.

Reply
Share this

Blic online