Nekadašnji predsednik Gruzije i bivši guverner ukrajinske oblasti Odesa Mihail Sakašvili, koji sada vodi ukrajinski opozicioni Pokret novih snaga, pozvao je danas demonstrante okupljene ispred Vrhovne rade (nacionalnog parlamenta) u centru Kijeva da 3. decembra organizuju “narodni impičment (smenu)” predsednika Ukrajine Petra Porošenka, prenosi TASS.

– Trećeg decembra će početi narodni impičment. Pre 3. decembra nastavićemo da radimo na onome što smo započeli. Za sve nas 3. decembar je Dan X. Hajde da se organizujemo. Putovaću po celoj zemlji kako bi dizao ljude na miran način – poručio je Sakašvili.

On je u obraćanju demonstranima prethodno izjavio da je spreman, ukoliko bude potrebno, da postane premijer Ukrajine.

Ruska agencija podseća da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

– Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo da tu vladu formiramo zajedno. Spreman sam da to učinim zajedno sa vama. Spreman sam da preuzmem lidersku poziciju u ovom procesu sa vama, spreman sam da stanem na čelo vlade, ukoliko bude potrebno – poručio je Sakašvili na mitingu ispred ukrajinske Vrhovne rade.

Pročitajte još:

TASS navodi da od 17. oktobra demonstranti kampuju ispred nacionalnog parlamenta, zahtevajući usvajanje zakona kojima bi poslanicima bio oduzet imunitet, osnovan tribunal za borbu protiv korupcije, promenjeno izborno zakonodavstvo i u parlamentu bio smenjen predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Sam Porošenko je kazao da je pravi cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini, a državni tužilac te zemlje Jurij Lucenko optužio je Sakašvilija i pristalice da spremaju državni udar i dobijaju novac iz inostranstva.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI