SAD su “ozbiljno zabrinute” zbog mogućeg uticaja širenja korona virusa u Severnoj Koreji i spremne su da pomognu američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv tog virusa, saopštio je Stejt department.

“Mi snažno podržavamo i ohrabrujemo rad američkih i međunarodnih humanitarnih i zdravstvenih organizacija u suzbijanju širenja korona virusa u Severnoj Koreji”, saopštila je portparolka Morgan Ortagus, preneo je Rojters.

Saopštenje je usledilo nakon što je Crveni krst pozvao na hitno oslobađanje Pjongjanga od sankcija kako bi se Severnoj Koreji pomoglo da spreči širenje virusa.

SAD su spremne da efikasno olakšaju distribuciju pomoći ovih organizacija, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Severna Koreja je nešto ranije saopštila da će uvesti jednomesečni karantin za sve posetioce iz inostranstva, kao i za one za koje se sumnja da imaju koronavirus.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija navela je da je odluka o produženju karantina na 30 dana zasnovana na istraživanjama koja sugerišu da period inkubacije virusa moše trajati čak 24 dana, preneo je AP.

Stručnjaci kažu da bi epidemija u Severnoj Koreji mogla biti strašna zbog hroničnog nedostatka sanitetskog materijala i loše zdravstvene infrastrukture.

Reply
Share this

Blic online