Od kada je premijer Libana Saad Hariri četvrtog novembra na saudijskoj televiziji podneo ostavku na funkicju, region zaokuplja pitanje: “Šta se događa s premijerom?” Njegov postupak, koji bi mogao da izazove haos u Libanu i otvori novu fazu eskalacije sukoba između Saudijske Arabije i njihovog najvećeg neprijatelja Irana, nameće brojna pitanja – ne samo zato što je bio toliko neočekivan, već i zbog Haririjevog ponašanja posle toga.

Premijer se navodno više ne javlja ni sopstvenim pristalicama, već se zatvorio na svom imanju u Rijadu. Informativna agencija Rojters izvestila je da su mu Saudijci oduzeli telefon, a u Bejrutu vlada uverenje da Haririja drže protiv njegove volje.

Ispod Haririjeve fotografije u jednom libanskom dnevnom listu velikim slovima piše “talac”. Predsednik Libana Mišel Aun spominjao je “misteriozne okolnosti” u vezi s Haririjevim boravkom u Rijadu koje pobuđuju sumnju da on “nije svojevoljno” podneo ostavku na položaj premijera.

Na maratonu u Bejrutu sunitski političar bio je glavna tema. Hiljade učesnika različitih demonstracija nosilo je plakate s natpisima: “Vratite nam premijera” i “Svi te čekamo”.

Da bi zaustavio glasine da je u Rijadu zadržan protiv svoje volje, Hariri je dao intervju, koji izaziva kontroverze. Poziv libanskoj televiziji “Al Mustakbal” stigao je tako iznenada da novinarka Paula Džakubijan nije mogla da povede snimatelje.

Kako prenosi “Velt”, Hariri je uporno pokušavao da otkloni bilo kakvu sumnju, ali bezuspešno.

– Ćutao sam da bih omogućio ljudima da prihvate moju ostavku, sagledaju njen značaj i razmisle o njoj – rekao je vidno uznemireni Hariri.

Stalno se hvatao za čašu s vodom koja je stajala na stolu, gledao ispod oka pored kamere i malo je nedostajalo da brizne u plač, što je ponovo pokrenulo glasine na društvenim mrežama u Libanu.

Neki su spekulisali da je sluga saudijskog kralja držao cedulju sa uputstvima iza kamere, a čak i poznavaoci su bili sumnjičavi:

– To nije Hariri kakvog poznajemo – napisao je Rami Houri, jedan od najpoznatijih političkih komentatora u Libanu.

Još nije jasno da li je Haririjeva ostavka pravosnažna zato što je objavljena na televiziji, u stranoj zemlji. Ipak, premijer je u intervjuu najavio skori povratak.

– Potpuno sam slobodan. Mogao bih već sutra da otputujem, kada bih hteo – naglasio je i obećao da će se “za nekoliko dana vratiti u Liban”, uz opasku da će to učiniti kada bude siguran u vlastitu bezbednost.

Time je ponovo nagovestio da se plaši da Hezbolah i Iran nameravaju da ga ubiju, piše “Velt”. Kako je rekao, ne želi da se njegovoj deci desi isto što je i sam preživeo 2005, kada je njegovog oca – takođe premijera – Hezbolah ubio podmetnuvši bombu u automobil.

Kao i prilikom najave ostavke, u novom intervjuu napao je Hezbolah.

– Nemam ništa protiv Hezbolaha kao političkog pojma. Ali oni nemaju pravo da nam unište zemlju – rekao je on, potvrđujući argumentaciju saudijskih domaćina, koji Teheran smatraju zakletim neprijateljem, a Hezbolah njegovim izvršiteljima.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI