Još traje istraga veze Donalda Trampa sa Rusijom koja je optužena za mešanje u američke izbore, a u pokušaju da se spere ljaga sa Trampovog imena, čini se da su njegovi saradnici pribegli prljavoj igri.

Mejlovi ukradeni od Demokratskog nacionalnog komiteta prošle godine su se pojavili na sajtu “Vikiliksa”. Mnogi smatraju da je otkrivanjem prljavog veša Demokratske stranke umanjena šansa za pobedu Hilari Klinton i da je zato pobedio Tramp.

“Vikiliks” ne želi da otkrije otkud mu mejlovi, a istrage koje sprovode američki zvaničnici pokazuju da su u sve umešani ruski hakeri.

Međutim, čini se da su Trampovi saradnici rešili da kao žrtvenog jarca iskoriste jednog ubijenog demokratu.

Set Rič, jedan od članova Demokratskog nacionalnog komiteta ubijen je 10. jula prošle godine. Njegovo ubistvo još nije rešeno. Međutim, kako je “Vikiliks” objavio sporne mejlove 22. jula, ubrzo nakon njegovog ubistva, počele su da se šire teorije da je on bio taj koji je dostavio mejlove “Vikiliksu” pa da su ga zato ubili.

Za to nije bilo dokaza, ali je i sam osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž govoreći o njegovom ubistvu nagovestio da je možda on jedan od njihovih izvora.

U maju ove godine, u jeku istrage protiv Trampa, njegova omiljena televizijska mreža “Fox” objavila je priču sa navodnim izjavama privatnog detektiva Roda Vilera i nekadašnjeg saradnika “Foksa” koji je rekao da su nađene veze između Riča i “Vikiliksa”, piše “Gardijan”.

Važno je napomenuti da ga nije unajmila porodica ubijenog već bogati republikanski donator Ed Butovski.

Međutim, priča je povučena sa “Foksovog” sajta nakon što je Viler rekao da je “Fox” izmislio njegove izjave. On je podneo tužbu zbog toga protiv televizijske mreže.

Osim toga Viler tvrdi da je tadašnji portparol Bele kuće Šon Spajser znao za sve što se događa tokom istrage i da se Spajser sastao s Butovskim i Vilerom kako bi ga upoznali s istragom.

Pročitajte još: Čini se da je to kontradiktorno ranijim Spajserovim izjavama kad je rekao da nema pojma o takvoj istrazi. Aktuelni portparol Bele kuće Sara Hakabi Sander rekla je novinarima da predsednik Donald Tramp ne zna ništa o čemu Viler priča i da su sve tvrdnje potpune neistine. Viler ima dosta dobre argumente. Osim ranije spomenutog sastanka sa Spajserom, kao dokaz navodi i poruku koju je Butovski poslao.

Pročitajte još:

– Ne želim ti stavljati dodatni pritisak, ali predsednik je upravo pročitao članak. Želi da se to što pre objavi i sada je sve na tebi. Ali nemoj misliti da si pod nekim pritiskom – stoji u poruci.

Butovski mu je rekao i da imaju podršku Bele kuće.

Nakon što je članak objavljen, Viler je nazvao Butovskog i pitao ga što se to dogodilo s člankom i zašto su objavljene stvari koje on nije rekao. Butovski mu je odgovorio da je članak objavljen prema Trampovim željama. Čim je tužba izašla u javnost, Butovski je negirao i rekao da se on samo šalio.

Ukoliko se ispostavi da je tačno ono što je Viler rekao u tužbi, to će značiti i da je sam Tramp umešan u stvaranje – lažne vesti.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI