Nedavni intervju Alekseja Navaljnog nemačkim medijima ponovo je u centar pažnje nemačke javnosti postavio prijateljstvo ruskog predsednika i nekadašnjeg nemačkog kancelara.

Blizak odnos između bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera i ruskog predsednika Vladimira Putina počeo je davno i mnogi u Nemačkoj još pamte Šrederov intervju iz 2004, u kome je na pitanje da li je je Putin „besprekoran demokrata“, odgovorio: „Da, uveren sam da jeste“.

U martu 2004. „besprekorni demokrata“ upravo je osvojio 71 odsto glasova na ruskim predsedničkim izborima, preuzeo kontrolu nad većinom glavnih državnih institucija, otežao osnivanje novih političkih partija i počeo da se obračunava sa aktivistima iz nevladinih organizacija.

Međutim, Šreder očigledno ima na umu drugog Putina: Vladimira Putina s kojim ga povezuje blisko prijateljstvo. Vladimira Putina, koji ga za Božić vodi na vožnju saonicama po Moskvi i Vladimira Putina koji ga je posetio u Hanoveru povodom proslave njegovog šezdesetog rođendana.

Prijatelji bez obzira na sve

Još 2004. Štreder je stao u Putinovu odbranu, a tako je i ostalo, piše „Dojče vele“.

Zašto je bivši nemački kancelar spreman da stane na stranu autokrate? Gernot Erler, stručnjak za Rusiju i, poput Šredera, član nemačke Socijaldemokratske partije (SPD), misli da zna odgovor.

– Nikad nećete čuti Gerharda Šredera da kritikuje Putina, i to upravo zbog njihovog dugogodišnjeg prijateljstva. Za Šredera to znači da, bez obzira na okolnosti, podržavaju jedan drugog, po svaku cenu – rekao je on.

Godine 2005. tadašnji kancelar Gerhard Šreder i njegova SPD izgubili su u drugom krugu izbora za malo glasova. Tada je podneo ostavku na poslaničku funkciju i objavio da je završio sa političkom karijerom. Na Putinov zahtev, Šreder je brzo imenovan za predsednika upravnog odbora ofšor gasovoda „Severni tok“. Nepunih mesec dana nakon napuštanja kancelarske funkcije, ruski predsednik ga je ubedio u „evropske dimenzije projekta“.

Poljska i Baltičke republike su žestoko kritikovale Šrederovu podršku Severnom toku, politički protivnici u Nemačkoj proglasili su ga „besramnim otpadnikom“, a njegovo novo radno mesto „nepristojnim“.

Žurka u Sankt Peterburgu, rat u Ukrajini

Godine 2014. Šreder je slavio 70. rođendan u velikom stilu: u Sankt Peterburgu, na poziv konzorcijuma „Severni tok“. Zagrlio je specijalnog gosta Vladimira Putina, koga je opisao kao veoma pouzdanog prijatelja s kojim je uspostavio odnos zasnovan na međusobnom poverenju.

– Recimo da smo prijatelji – rekao je Šreder, istakavši da ne „razgovaraju o politici“.

Bilo je to kratko vreme nakon što je Rusija prekršila međunarodno pravo pripojivši Krim, koji je zvanično bio u sastavu Ukrajine, a na istoku Ukrajine tek je bio izbio građanski rat između ukrajinskih snaga i proruskih separatista. Dok su Sankt Peterburgu slavili Šrederov rođendan, samo hiljadu kilometara južno vodio se rat. Šrederovo naizgled „nekritičko“ prijateljstvo s Putinom redovno je vest u Nemačkoj. Godine 2016. Šreder objasnio je da njihovo snažno prijateljstvo ima istorijske korene.

– Naše porodice su teško propatile u Drugom svetskom ratu. Ja sam izgubio oca. Putinov brat je poginuo tokom opsade Lenjingrada – rekao je Šreder i dodao da je Putin „ispunio svako dato obećanje“.

Šreder kreće u napad

Godinu dana kasnije, 2017, ruska vlada predložila je Štredera za predsednik upravnog odbora državne naftne kompanije „Rosnjeft“. Vest je bila šokantna za mnoge posmatrače, s obzirom na to da je naftni gigant bio na listi za uvođenje embarga EU zbog umešanosti u anektiranje Krima.

– To je moj život i ja odlučujem šta ću da uradim s njim, a ne nemačka štampa – rekao je Šreder prkosno u svoju odbranu.

Iste godine, u jeku parlamentarnih izora u Nemačkoj, Šreder je kritikovao stacioniranje Bundesvera u Litvaniji, blizu ruske granice.

– Time se šalje potpuno pogrešna poruka – rekao je bivši kancelar, naljutivši nemačke partnere u NATO.

U intervjuu za „Cajt“ Šreder je aplaudirao ruskom lideru zbog „racionalnog ponašanja“, dodavši da bi trebalo da budemo srećni što imamo Putina, kada vidimo američkog predsednika“.

Dve godine kasnije Šreder je ponovo slavio rođendan, ovoga puta 75, a Putin je iskoristio priliku da pohvali „visok nivo međunarodnog autoriteta“ bivšeg kancelara i „centralnu ličnu ulogu u promovisanju nemačko-ruskih odnosa“. Šreder je očigledno odlučan da brani te odnose, piše „Dojče vele“. U podkast intervjuu krajem septembra tvrdio je da „nema dokaza“ da Rusija stoji iza trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, uprkos tome što je nemačka vojna laboratorija objavila da su u njegovoj krvi nađeni tragovi nervnog agensa iz grupe novičok.

Kada je Navaljni nakon toga nazvao Šredera „Putinovim potrčkom“, Šreder je rekao da će tužiti „Bild“, koji je objavio intervju zbog klevete.

Navaljni je takođe rekao da ne sumnja da Putin u tajnosti plaća Šrederu, ali je priznao da nema dokaze za takve tvrdnje.

Šrederovo ponašanje „škodi interesima Nemačke“

Grof Aleksandar Lambsdorf iz nemačke opozicione Stranke slobodnih demokrata (FDP) smatra da Šrederovo ponašanje „škodi nemačkim interesima“.

– Kompanije poput Gazproma i Rosnjefta nisu privatne. Pripadaju ruskoj državi, koja koristi energetsku politiku kao sredstvo za zastrašivanje evropskih suseda – rekao je on.

Reply
Share this

Blic online