Vojska Zimbabvea saopštila je danas da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih ekslpozija u cektralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Ccombo.

Navodi se da je Ccombo vodeća figura u takozvanoj “G40” frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da “ne brinu” pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao “ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju” i dodao da će vojna uprava obezbediti “bolje poslovno okruženje” nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

“Naša meta su kriminalci”

Vojni zvaničnici Zimbabvea saopštili da su preuzeli vlast nad “ciljanim” tačkama – kriminalcima koji okružuju predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Oni uveravaju javnost da je 93-godišnji lider Zimbabvea “živ i zdrav”, preneo je Rojters.

Prema navodima te agencije, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vreme građani Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svedoka.

– Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posledice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi – izjavio je jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea, General Mojo.

“Čim ispunimo naš zadatak sve će se vratiti u normalu”, kazao je on.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane “G40” frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs.

Ambasador: Ništa se ne deššava

Ambasador Zimbabvea u Južnoj Africi Isak Mojo odbacio je sinoć mogućnost da se u Zimbabveu trenutno dešava državni udar i naveo da je vlada u Harareu “nedirnuta” uprkos prisustvu vojnika na ulicama prestonice.

– Ništa se zapravo ne dešava. To su samo tvrdnje na društvenim mrežama – rekao je Mojo agenciji Rojters.

Svetski rekorder po dužini ostanka na vlasti

Robert Mugabe na vlasti je u Zimbabveu već 37 godina, po čemu je i svetski rekorder.

Prvo je od 1980. bio premijer, potom predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama. Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI